Kostnadsfri evaluering av tandreglering med Invisalign Läs mer

Periosafe test

PerioSafe är ett test som visar om du har tandköttsinflammation.

Periosafe är ett enzymtest som görs på saliv. Med testet kan man mäta om du lider av tandköttssjukdom, d.v.s. tandköttsinflammation eller förlust av tandfäste (parodontit). Sjukdomen kan diagnosticeras med hjälp av testet innan den går att upptäcka kliniskt.

Det går också att följa upp behandlingseffekten med hjälp av detta test, och se om din tandköttsinflammation eller tandlossning kommer tillbaka mellan behandlingarna eller medan din underhållsbehandling pågår.

Behandlingsprocessen

Testet utförs av vårdpersonalen. I testet sköljs tänderna och saliv samlas upp. Resultatet fås inom fem minuter. Dina behandlingsalternativ beror på testresultaten.

Negativt resultat

Om Periosafe-testresultatet är negativt är din tandköttshälsa god. Sjukdomen kan ändå vara inaktiv och aktiveras senare. Vi rekommenderar att du regelbundet besöker din tandläkare för rengöring av tänderna och att testet upprepas efter tolv månader för att du ska kunna upprätthålla en god munhälsa.

Positivt resultat och vårdplan

Om dina Periosafe-testresultat är positiva har du ett aktivt enzym som förstör bindvävnaden i tandköttet. Du lider således av en progressiv tandköttssjukdom. I detta fall upprättas ett förebyggande vårdprogram inklusive regelbunden uppföljning med kliniska och radiologiska undersökningar som grund. Behandling och kontrollundersökning rekommenderas initialt var tredje månad.

Uppföljning och underhåll

Behandlingseffekten kan kontrolleras med ett nytt Periosafe-test 12 månader efter avslutad behandling.

När ska jag boka tid för denna behandling?

Testet behövs framför allt om det var länge sedan du sist fick behandling eller undersöktes, om det planeras omfattande tandvårdsåtgärder eller om du har problem med din allmänna hälsa.

Vad ska jag tänka på när jag bokar tid?

Periosafe passar alla över 25 år. Du kan boka en separat tid för detta test eller låta dig testas i samband med en tandundersökning eller ett besök hos din munhygienist. Du får inte borsta tänderna, äta något eller tugga tuggummi i en halvtimme före testet.