Ajankohtaista asioinnista, ajanvarauksista ja koronaviruksesta. Lue lisää
Hampaiden valkaisu nyt alkaen 150€ Lue lisää

Periosafe-testi

Periosafe-testillä selvität sairastatko iensairautta.

Periosafe on syljestä tehtävä entsyymitesti, jolla voidaan mitata sairastatko iensairautta eli ientulehdusta tai hampaan kiinnityskudostuhoa (parodontiitti). Yli puolet suomalaisista sairastaa ien- tai kiinnityskudossairautta, usein tietämättään. Suun bakteerimassasta johtuva tulehdus voi hoitamattomana siirtyä syvemmälle kudoksiin, jolloin kyseessä on parodontiitti eli kiinnityskudossairaus. Ientulehdus ja parodontiitti voivat olla täysin oireettomia. Parodontiitti aiheuttaa jatkuvan tulehduksen suussa ja voi johtaa lopulta hampaiden irtoamiseen.

Kaikki eivät ole yhtä alttiita sairastumaan, mutta vaurioiden välttämiseksi sairauden toteaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on tärkeää.

Suun tulehduksilla on vaikutusta myös yleisterveyteen. Hoitamattomat tulehdukset laskevat tutkimusten mukaan hedelmällisyyttä sekä miehillä että naisilla, ja vaarantavat sydän- ja verisuonisairauksien, tekonivelten, reuman ja diabeteksen hoitoa.

Testillä sairaus voidaan todeta jo ennen kuin se on kliinisessä tutkimuksessa todennettavissa.

Testillä pystytään mittaamaan myös hoidon toimivuutta ja iensairauden uudelleen aktivoitumista aktiivisten hoitojaksojen ja ylläpitohoidon jälkeen.

Palvelun eteneminen

Testin voi tehdä hampaiden tarkastuksen ja suuhygienistikäynnin yhteydessä tai erillisellä testikäynnillä Oralissa. Kun testi tehdään hammaslääkäri- tai suuhygienistikäynnin yhteydessä, hoitohenkilökunta arvioi testin tarpeellisuuden ja hoitoaikataulun käynnin yhteydessä.

Testissä hampaat huuhdellaan ja sylki kerätään talteen. Tulos saadaan viidessä minuutissa. Jatkohoito riippuu testin tuloksesta.

Negatiivinen tulos

Jos Periosafe-testitulos on negatiivinen, on ienterveytesi kunnossa. Sairaus voi silti olla ei-aktiivisessa tilassa ja aktivoitua myöhemmin. Hyvän suunterveyden ylläpitämiseksi suosittelemme käyntiä hampaiden puhdistuksessa säännöllisesti ja testin uusintaa 12 kuukauden kuluttua.

Positiivinen tulos ja hoitosuunnitelma

Jos Periosafe-testitulos on positiivinen, kudostuhoa aiheuttava entsyymi on aktiivinen ja tuhoaa ientesi kiinnityskudosta. Sinulla on siis etenevä iensairaus.

Positiivista testitulosta ei tarvitse pelästyä. Omahoito ja suuhygienistin tekemä huolellinen ientaskujen puhdistus sekä säännöllinen seuranta hoitavat tilanteen kuntoon. Tällöin suunnitellaan kliinisen ja röntgenologisen tutkimuksen perusteella ennaltaehkäisevä ohjelma, iensairauden hoito ja tarkastusvälit, joilla varmistetaan, ettei sairaus etene. Aluksi suositeltu hoito- ja tarkastusväli on 3 kuukautta.

Hoidon seuranta ja hoitotuloksen ylläpito

Hoidon toimivuus tarkistetaan uusimalla Periosafe-testi 12 kk aktiivisen hoitojakson jälkeen kontrollikäynnin yhteydessä.

Milloin kannattaa varata aika tähän palveluun?

Erityisesti testaus on tarpeen, jos edellisestä hoidosta tai tarkastuksesta on kulunut pitkä aika, potilaalle suunnitellaan laajaa hammashoitoa tai potilaalla on yleisterveyden ongelmia.

Mitä on huomioitava aikaa varatessa?

Testi sopii kaikille yli 25-vuotiaille. Voit varata erillisen testiajan puhelimitse tai tehdä testin hampaiden tarkastuksen tai suuhygienistikäynnin yhteydessä. Puoli tuntia ennen testin tekemistä ei saa pestä hampaita, syödä tai pureskella purukumia.