Periosafe-testi

Periosafe-testillä selvität sairastatko iensairautta.

Periosafe-testi

Periosafe-testillä selvität sairastatko iensairautta.

Periosafe on entsyymitesti, jolla voidaan mitata sairastatko iensairautta eli ientulehdusta tai hampaan kiinnityskudostuhoa (parodontiitti). Yli puolet suomalaisista sairastaa ien- tai kiinnityskudossairautta, usein tietämättään. Suun bakteerimassasta johtuva tulehdus voi hoitamattomana siirtyä syvemmälle kudoksiin, jolloin kyseessä on parodontiitti eli kiinnityskudossairaus. Ientulehdus ja parodontiitti voivat olla täysin oireettomia. Parodontiitti aiheuttaa jatkuvan tulehduksen suussa ja voi johtaa lopulta hampaiden irtoamiseen.

Kaikki eivät ole yhtä alttiita sairastumaan, mutta vaurioiden välttämiseksi sairauden toteaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on tärkeää.

Suun tulehduksilla on vaikutusta myös yleisterveyteen. Hoitamattomat tulehdukset laskevat tutkimusten mukaan hedelmällisyyttä sekä miehillä että naisilla, ja vaarantavat sydän- ja verisuonisairauksien, tekonivelten, reuman ja diabeteksen hoitoa.

Testillä sairaus voidaan todeta jo ennen kuin se on kliinisessä tutkimuksessa todennettavissa. Testillä pystytään mittaamaan myös hoidon toimivuutta ja iensairauden uudelleen aktivoitumista aktiivisten hoitojaksojen ja ylläpitohoidon jälkeen.

Palvelun eteneminen

Periosafe on suuhuuhdetesti ja tulos saadaan viidessä minuutissa. Jatkohoito riippuu testin tuloksesta.

Testin voi tehdä hampaiden tarkastuksen ja suuhygienistikäynnin yhteydessä tai voit varata ajan erilliselle testikäynnille. Kun testi tehdään hammaslääkäri- tai suuhygienistikäynnin yhteydessä, hoitohenkilökunta arvioi testin tarpeellisuuden ja hoitoaikataulun käynnin yhteydessä.

Negatiivinen tulos

Jos Periosafe-testitulos on negatiivinen, on ienterveytesi kunnossa. Hyvän suunterveyden ylläpitämiseksi suosittelemme käyntiä hampaiden puhdistuksessa säännöllisesti ja testin uusintaa 12 kuukauden kuluttua.

Positiivinen tulos ja hoitosuunnitelma

Jos Periosafe-testitulos on positiivinen, kudostuhoa aiheuttava entsyymi on aktiivinen ja tuhoaa ientesi kiinnityskudosta. Sinulla on siis etenevä iensairaus.

Positiivista testitulosta ei tarvitse pelästyä. Omahoito ja suuhygienistin tekemä huolellinen ientaskujen puhdistus sekä säännöllinen seuranta hoitavat tilanteen kuntoon. Tällöin suunnitellaan kliinisen ja röntgenologisen tutkimuksen perusteella ennaltaehkäisevä ohjelma, iensairauden hoito ja tarkastusvälit, joilla varmistetaan, ettei sairaus etene. Aluksi suositeltu hoito- ja tarkastusväli on 3 kuukautta.

Hoidon seuranta ja hoitotuloksen ylläpito

Hoidon toimivuus tarkistetaan uusimalla Periosafe-testi 12 kuukauden aktiivisen hoitojakson jälkeen kontrollikäynnin yhteydessä.

Milloin kannattaa varata aika Periosafe-testiin?

Periosafe-testi paljastaa piilevän tulehduksen suussa ja on siten hyvä apu suusi terveyden kartoitukseen. Erityisesti testausta suositellaan, jos et ole käynyt säännöllisesti hammastarkastuksissa tai suuhygienistillä hammaskiven poistossa, sinulle suunnitellaan laajaa hammashoitoa, sinulla on hammasimplantti tai yleisterveyden ongelmia (esim. diabetes, reuma, sydän- ja verisuonisairaus).

Mitä on huomioitava aikaa varatessa?

Puoli tuntia ennen testin tekemistä ei saa pestä hampaita tai purskutella suuta, syödä tai pureskella purukumia, jotta testin tulos on luotettava.

 

Etkö löytänyt etsimääsi asiantuntijaa? Soita asiakaspalveluumme 010 400 3400