Mitä hammaskivi on?

Hammaskivi on syljen mineraalien vaikutuksesta hampaan pintaan kovettunutta bakteerimassaa. Sitä voi kertyä myös ienrajan alapuolelle ientaskuun. Hammaskiveä ei voi itse poistaa, vaan se on poistettava säännöllisesti suuhygienistin vastaanotolla.

Hammaskiven aiheuttamat oireet

Hammaskivi tulehduttaa ja ärsyttää ientä sekä vaikeuttaa ienrajan puhtaana pitoa. Tulehtunut ien on punainen, turvonnut ja vuotaa helposti verta. Jos tulehdus pääsee etenemään ikenissä syvemmälle, vaurioituvat myös hampaan kiinnityskudokset. Tätä sairautta kutsutaan parodontiitiksi, ja se voi johtaa jopa hampaan irtoamiseen.

Hammaskiven muodostuminen

Suussa on aina bakteereita, jotka kiinnittyvät hampaiden pintoihin ja ienrajoihin. Kertyvää bakteerimassaa kutsutaan plakiksi. Hampaiden pinnoille kertynyt plakki kovettuu syljen mineraalien kanssa hammaskiveksi hampaiden pinnoille – kuinka paljon ja kuinka nopeasti, riippuu mm. suuhygienian hoidosta sekä syljen koostumuksesta ja siten yksilöllisestä taipumuksesta.

Eniten hammaskiveä kertyy vaikeasti puhdistettaville alueille kuten ahtaisiin hammasväleihin. Myös sylkirauhasten laskuaukkojen viereisissä hampaissa plakki kovettuu herkemmin hammaskiveksi.

Hammaskiveä voi muodostua sekä ienrajan yläpuolelle että ientaskuun, ikenen alle. Ienrajassa ja ikenen alla hammaskivi ärsyttää ientä ja plakki kertyy hammaskiven pintaan helposti, mikä taas aiheuttaa tulehdusta.

Hammaskiven ehkäisy

Jotta plakki ei muuttuisi hammaskiveksi, tulee hampaat harjata kahdesti päivässä. Lisäksi hammasvälien puhdistus on ensiarvoisen tärkeää hammaskiven muodostumisen ehkäisyssä. Puhdistuksessa voi käyttää hammaslankaa, -tikkuja tai väliharjoja hammasvälien väljyyden mukaan.

Katso kaikki aihealueen: Suun tulehdukset -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut