Tunnetko viisi syytä, jolloin hammaslääkäriin pitää mennä välittömästi?

Moni suomalainen on lykännyt hammashoitoa koronaepidemian vuoksi. Hammastarkastuksissa tulisi kuitenkin käydä säännöllisesti, sillä kaikkia suunterveyden ongelmia ei voi havaita itse. Hoitamattomina ne altistavat myös muille terveysongelmille. Tärkeää on myös tietää, milloin hammaslääkäriin pitää hakeutua heti. 

Hoitamattomat hammasongelmat vievät pahimmillaan sairaalaan

Monet suomalaiset ovat lykänneet kiireettömiä hammashoitoja ja säännöllisiä hammastarkastuksia koronavirustartunnan pelossa. Myös useat kunnat ovat ajaneet kiireettömän hammashoidon alas. Vaikka suussa ei olisikaan akuuttia ongelmaa, suunterveyttä tulisi kuitenkin hoitaa. 

”Monet aikuiset kärsivät hampaan kiinnityskudossairaudesta, ja lisäksi heillä on muitakin kroonisia suun tulehduksia. Ne ovat usein täysin oireettomia, minkä vuoksi on tärkeää käydä hammaslääkärissä säännöllisesti”, Oralin erikoishammaslääkäri ja lääketieteellinen päällikkö Erika Laukkanen sanoo. 

Erilaiset suuongelmat ja niiden hoitaminen hankaloituvat tilanteen pitkittyessä. Hoitamattomat suun tulehdukset lisäävät osaltaan koko kehon matala-asteista tulehdusta, jolla on vaikutuksia yleisterveyteen. Sen on todettu olevan riskitekijä esimerkiksi sydänsairauksille. Lisäksi hoitamaton suu voi heikentää monien pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen, hoitotasapainoa. 

”Pahimmillaan suun tulehdukset voivat levitä niin, että tarvitaan jopa sairaalahoitoa”, Laukkanen varoittaa. 

Hammaslääkäriasemilla noudatetaan tarkkaa hygieniaa

Hammaslääkäriasemilla on aina kiinnitetty huomiota hygieniaan erityisen tarkasti, mutta koronavirusepidemian myötä siihen on panostettu entistäkin enemmän. 

”Asiakkaiden terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen on ollut aina tärkein asia toiminnassamme”, Oralin lääketieteellinen johtaja Petra Kari kertoo. 

Riskiryhmäläisetkin hammashoitoon

Hygieniatoimenpiteet ja -ohjeistukset ovat olleet riittäviä, sillä Suomen suunterveydenhuollossa ei ole tähän mennessä tiedossa koronavirustartuntoja, jotka olisivat tulleet henkilökunnalta potilaaseen tai potilaasta henkilökuntaan. 

Karin mukaan myös riskiryhmäläiset voivat uskaltautua hammashoitoon. 

”Itse hoitaminen ei aiheuta riskiä koronatartunnan suhteen, mutta vastaanotolle siirtyessä ja yleisissä tiloissa tulee noudattaa varovaisuutta. Riskiryhmäläisten, kuten tietysti muidenkin potilaiden, on kiinnitettävä huomiota hyvään hygieniaan vastaanotolle saapuessa ja siellä ollessa. Hyvä käsi- ja yskimishygienia on muistettava joka tilanteessa”, Kari summaa. 

Viisi syytä, joiden vuoksi hammaslääkäriin tulisi mennä nopeasti

  • Hammassärky, etenkin jos siihen liittyy turvotusta, suunavausrajoitusta tai kuumetta. 
  • Suussa on haavauma, joka ei parane viimeistään kahdessa viikossa. 
  • Erilaiset hammastapaturmat ja lohkeamat. 
  • Keskeneräisiä hoitoja, kuten juuri- tai oikomishoitoa, on tärkeää jatkaa, jotta vältytään isommilta ongelmilta. 
  • Jos edellisestä hammaslääkärikäynnistä on vierähtänyt suunniteltua pidempi aika. 
Katso kaikki aihealueen: Hammassärky ja tapaturmat -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut