Ajankohtaista asioinnista, ajanvarauksista ja koronaviruksesta. Lue lisää

Kuiva suu

Suun kuivuus on yleinen ongelma etenkin aikuisväestöllä, useimmiten naisilla. Kuivan suun tunnetta kutsutaan kserostomiaksi ja syljenerityksen vähenemistä hyposalivaatioksi.

Normaalisti aikuisella erittyy vuorokaudessa noin 0,5-1 litraa sylkeä. Syljellä on tärkeä suuta ja hampaita suojeleva vaikutus, koska se sisältää puolustustekijöitä ja hampaiden pintaa vahvistavia mineraaleja. Se myös huuhtelee suusta bakteereita. Kun syljen määrä vähenee, syljen suunterveyttä edistävä vaikutus laskee.

Mitä oireita suun kuivumiseen liittyy?

Syljen erityksen väheneminen voi ilmetä suussa monenlaisina oireina. Kuivuessaan limakalvot tuntuvat aroilta sekä saattavat haavautua helpommin. Usein syödessäkin suu tuntuu kuivalta. Puhe sekä nieleminen voivat myös vaikeutua.

Kun sylkeä on vähemmän, on myös syljessä olevia puolustustekijöitä ja hyviä mineraaleja vähemmän. Silloin syljen mikrobeja estävä vaikutus heikkenee eli hampaat ja limakalvot ovat alttiimpia bakteereiden, virusten sekä sienien aiheuttamille infektioille. Merkittävästi lisääntynyt hampaiden reikiintyminen voikin olla oire syljenerityksen vähenemisestä. Lisäksi syljen huuhtelevan vaikutuksen puuttuessa voivat happamat aineet kuluttaa hampaita herkemmin ja nopeammin.

Makuaistin muutokset, kielikipu, suun kirvelevä ja polttava tunne sekä irtoproteesien käytön hankaluus voivat liittyä hyposalivaatioon. Kuiva suu voi olla myös syynä pahan hajuiseen hengitykseen.

Mistä suun kuivuminen johtuu?

Suun kuivuminen on yksi tavallisimmista lääkeaineiden sivuvaikutuksista. Yleisin kserostomian syy onkin jokin lääkitys. Suuta kuivaavia lääkkeitä ovat monet sydän-  ja verisuonisairauksissa käytettävät lääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, psyykenlääkkeet, antihistamiinit ja astmalääkkeet sekä ruuansulatuskanavaan vaikuttavat lääkkeet. Kun kyseisiä lääkkeitä käytetään vielä yhdessä, suun kuivumisen riski kasvaa entisestään.

Myös useat yleissairaudet aiheuttavat kserostomiaa. Kuivan suun tunnetta ja syljenerityksen niukkuutta esiintyy usein diabeetikoilla, reumaatikoilla sekä Sjögrenin syndroomaa sairastavilla potilailla. Lisäksi pään ja kaulan alueelle saatu sädehoito vähentää syljeneritystä merkittävästi tai jopa pysyvästi. Suun kuivumista aiheuttaa myös korkea verensokeri.

Raskaus, vaihdevuodet, stressi ja masennus voivat myös hormonaalisista syistä johtuen kuivattaa suuta. Anoreksia nervosa, bulimia, toistuvat paastot sekä runsas suun kautta hengittäminen saattavat lisäksi kuivattaa suuta.

Suun kuivuminen voi johtua myös Sjögrenin oireyhtymästä, joka on varsin yleinen sidekudossairaus. Sjögrenin oireyhtymä on autoimmuunitauti, jossa elimistö toimii omia rauhassolujaan vastaan. Kun kyynel- ja sylkirauhasten toiminta heikkenee, silmät ja suu kuivuvat. Tauti on huomattavasti yleisempi naisilla kuin miehillä. Sjögrenin syndrooma esiintyy usein myös reuman yhteydessä.

Kuivan suun hoito

Suun kuivuessa hampaiden reikiintymisen sekä suun tulehdusriskit kasvavat, jolloin suuhygieniasta täytyy pitää erityisesti huolta. Reikiintymistä vastaan voidaan käyttää lisäfluorivalmisteita sekä tehostaa kotihoitoa. Epämiellyttävää suun kuivumisen tunnetta voidaan helpottaa keinosyljellä, suuvesillä sekä kosteuttavilla geeleillä. Runsas veden juominen sekä pureskelun tehostaminen esimerkiksi purukumilla auttavat usein suun kuivumisessa. Joskus tarvitaan lisäksi lääkehoitoa. Käy tihennetysti hammaslääkärissä, jotta suun tilanne pysyy hallinnassa.

 

Katso kaikki aihealueen: Suun hyvinvointi -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut