Hae helpotusta pahanhajuiseen hengitykseen 

Haiseva hengitys on kiusallinen vaiva, joka saattaa häiritä jokapäiväistä kanssakäymistä. Yleisimmin selitys löytyy puutteellisesta suuhygieniasta. 

Lähes kaikkien ihmisten hengitys haisee joskus. Toisinaan pahan hajun huomaa itse, mutta nenä voi myös vähitellen tottua siihen.  

Sinänsä harmiton pahanhajuinen hengitys voi johtua nälästä, pitkästä syömättömyydestä ja juomattomuudesta, jostain ruuasta tai juomasta. Myös tupakointi voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.  

Aamuisin hengitys saattaa haista, koska yön aikana syljeneritys vähenee ja suu kuivuu. Kuiva suu hankaloittaa suun bakteerien huuhtoutumista. Tämä aiheuttaa epämiellyttävää hajua.  

Suun kuivuminen ja siitä aiheutuva hengityksen haiseminen voi johtua myös lääkkeistä tai hormonaalisista tekijöistä. Kuivan suun hoitamiseen on olemassa monia keinoja. Runsas veden juominen ja pureskelun tehostaminen esimerkiksi purukumilla auttavat usein. Lisäksi kuivan suun tunnetta voidaan helpottaa keinosyljellä, suuvesillä tai kosteuttavilla geeleillä. Lue lisää kuivan suun hoitamisesta.  

Miksi hengitys haisee?

Tyypillisimmin pahanhajuisen hengityksen eli halitoosin takana on puutteellinen suuhygienia. Plakki ja ruuantähteet kerääntyvät hammasväleihin, epätasaisiin paikka-ainepintoihin sekä suussa huonosti istuviin proteeseihin. Kielen pinnalle kerääntyvä kate on yksi yleinen syy haisevaan hengitykseen.  

Lisäksi ientulehdukset ja parodontiitti, eli bakteerien aiheuttama suun tulehdussairaus, voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Halitoosin syynä voi niin ikään olla reikä hampaassa, viisaudenhampaisiin liittyvä tulehdus tai suussa oleva märkäpaise. 

Joskus pahanhajuinen hengitys johtuu muista kuin suunterveydellisistä syistä. Nielun, poskiontelon ja nenäkäytävien tulehdukset, kuume sekä syöpätaudit voivat aiheuttaa hengityksen haisemista. Eri sairauksiin, kuten diabetekseen, mahahaavaan, maksa- ja keuhkosairauteen sekä munuaisten vajaatoimintaan voi liittyä haisevaa hengitystä.  

Pahanhajuisen hengityksen hoito

Pahanhajuisen hengityksen hoidon lähtökohtana on sen syyn selvittäminen. Asia kannattaa ottaa puheeksi hampaiden tarkastuksen yhteydessä. Myös suun tulehdukset tulee hoidattaa hammaslääkärissä. 

Jos suuhygienia on puuttellista, hoidon pääperiaatteena on vähentää hajua tuottavien bakteerien määrää. Bakteereita houkutteleva hammaskivi on hyvä poistaa suuhygienistin vastaanotolla. Myös ienterveyden tila kannattaa selvittää esimerkiksi Periosafe-testillä. 

Päivittäin huolellisesti tehty suun puhdistus on paras keino pahanhajuisen hengityksen hoitamiseksi ja välttämiseksi. Hampaat, hammasvälit, ikenet, proteesit sekä kielen kate on tärkeä puhdistaa päivittäin. Tarvittaessa apuna voi käyttää erilaisia suunhoitotuotteita. Lue täältä vinkit hampaiden kotihoitoon. 

Pahanhajuisen hengityksen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Varaa aika hammastarkastukseen, niin selvitetään, mistä pahanhajuinen hengitys johtuu ja suunnitellaan yhdessä seuraavat stepit! 

Katso kaikki aihealueen: Suun hyvinvointi -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut