Kostnadsfri evaluering av tandreglering med Invisalign Läs mer

Bettskena

En bettskena kan behandla och förebygga olika störningar och skador i tuggapparaten.

En bettskena är ett skydd för över- eller undertänderna som förhindrar skador på tänder och käkleder och som funktionsstörningar i bettorganet behandlas med. Skenan gör dessutom att bettmusklerna slappnar av och balanserar bettet.

Bettskenan kan bidra till behandlingen av problem i bettorganet, till exempel om man gnisslar tänder på natten, pressar ihop tänderna, har huvudvärk eller smärtor i ansiktet. En individuell bettskena är den vanligaste behandlingsmetoden vid felaktigt bett och genom att använda bettskena kan man förebygga till exempel att tänderna slits och problem i käkleden.

Behandlingsprocessen

Tandläkaren gör en modell av tänderna utgående från vilken en individuell bettskena tillverkas. Bettskenan tillverkas av i enlighet med tandläkarens anvisningar i tandlaboratoriet i Esbo av kokakryl eller Eclipses ljushärdade material. Tandläkaren säkerställer att bettskenan sitter rätt. En bra bettskena har ett jämt bett, rör sig inte och spänner inte. Den känns slät och har en angenäm höjd.

Det lönar sig att alltid ta med bettskenan till tandläkaren så att tandläkaren kan kontrollera att bettskenan sitter rätt, bettet, slitaget och eventuella sprickor.

När ska jag boka tid för denna behandling?

Personer som gnisslar tänder eller fortlöpande biter ihop tänderna kan behöva en bettskena. Det är tandläkaren som bedömer om bettskena behövs.