Harva suomalainen tietää – diabetes lisää alttiutta suusairauksille

Tänään maanantaina 14.11. vietetään maailman diabetespäivää. Suomessa kansantaudiksi yleistynyttä diabetesta sairastaa jopa puoli miljoonaa. Diabetes on siitä häijy sairaus, että se vaikuttaa terveyteen ja erityisesti suun terveyteen monella tavalla. Arvioidaan, että 40 prosenttia diabeetikoista sairastaa muun muassa hampaiden kiinnityskudossairautta eli parodontiittia. Muita tyypillisiä suusairauksia, joille diabetes altistaa, ovat ientulehdus ja hampaiden reikiintyminen.

Diabetes pitää yllä matala-asteista tulehdustilaa elimistössä ja se lisää riskiä sairastua suusairauksiin. Myös diabetekselle tyypillinen oire korkea verensokeri ja siihen liittyvä lääkitys etenkin kakkostyypin diabeetikoilla voi aiheuttaa muun muassa suun kuivumista, jolla on merkityksensä suusairauksien etenemiselle.

Diabeetikon riski sairastua esimerkiksi kiinnityskudossairauteen, parodontiittiin on kolminkertainen verrattuna henkilöön, joka ei sairasta diabetesta. Kiinnityskudossairaus aiheuttaa infektion, joka hoitamattomana ja edetessään tuhoaa hammasta kiinnittävää luuta ja pahimmillaan hammas voi irrota kokonaan leuasta.

”Korkean verensokerin eli hyperglykemian aikaan saamat kudosmuutokset ja diabeetikon yliaktiivinen puolustusvaste edistävät ienkudoksen tuhoa”, selventää hammaslääketieteen tohtori, erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen.

Huono suunterveys voi olla diabeetikolle erityisen paha asia

Parodontiitti on myös saavuttanut kansantaudin aseman, ja sitä sairastaa Suomessa yli 60 prosenttia 30 vuotta täyttäneistä. Se ylläpitää elimistön systeemistä matala-asteista tulehdustilaa, kuten diabeteskin. Parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa ja lisätä diabeteskomplikaatioiden riskiä. Huono suunterveys voi olla hoitoon vastaamattoman diabeteksen takana. Tulehdus suussa voi kulkeutua myös verenkierron mukana muualle kehoon ja edistää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Diabetes-vastaanotolla potilas olisi hyvä ohjata suun ja hampaiden tutkimuksiin hammaslääkärille osana diabetes-potilaan kokonaishoitoa. ”Tutkimuksissa pitäisi kiinnittää huomiota erityisesti ienten tilaan. On myös tärkeää, että hammaslääkäri kysyy diabetesta sairastavan potilaan pitkäaikaisen sokeriarvon tasoa ja johdannaissairauksia sekä huomioi ne hoidossaan”, Heikkinen lisää.

Diabeetikkoa on myös hyvä ohjeistaa siitä, miten suusairaudet ja muun muassa parodontiitti voivat vaikuttaa verensokeriarvoihin. ”Yleensäkin potilaalle on syytä kertoa, mikä parodontiitti oikein on.”

Vinkit diabeetikolle:

  1. Ota selvää mikä parodontiitti on, kysy siitä hammaslääkäriltäsi.
  2. Käy säännöllisesti hammaslääkärissä, vähintään kerran vuodessa.
  3. Vaadi, että hammaslääkäri tarkistaa myös ikenet ja mittaa ientaskut suun ja hampaiden tutkimuksen yhteydessä.
  4. Muista muu tehokas ja säännöllinen hampaiden puhdistus, harjaus kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Muista myös hammasvälien puhdistus hammasväliharjalla tai harjatikulla joka päivä.
  5. Diabeetikolla vähentynyt syljen eritys voi johtaa hampaiden reikiintymiseen – kostuta suuta säännöllisesti, muista juoda vettä riittävästi. Tarvittaessa voit kysyä kuivan suun hoito-ohjeita omalta hammaslääkäriltäsi.
  6. Tiesitkö, että savuttomuus ehkäisee suusairauksia?
  7. Pidä kiinni säännöllisestä ateriarytmistä. Vältä napostelua ja anna suun välillä levätä.
  8. Verensokerin nopea korjaaminen hiilihydraateilla saattaa aiheuttaa reikiintymistä etenkin, jos se tapahtuu toistuvasti öiseen aikaan, jolloin syljen eritys ja puolustusominaisuudet ovat heikoimmillaan.
  9. Muista syödä hyvin ennen pidempiä hammaslääkärin vastaanottokäyntejä hypoglykemian välttämiseksi