e.Max – Hiontaohjeet

Ivoclar Vivadent -sivuilta löydät ajankohtaista tietoa hionnoista kokokeramiaan.

Sementointiohjeet

Ivoclar Vivadent -sivuilta löydät helpot ohjeet eri sementointi-indikaatioille.

Kokokeramia

Ota aina hampaiden hiotusta pilarista myös väri, sillä se vaikuttaa lopputulokseen kokokeramiassa.

Oheisessa kuvassa IvoclarVivadentin Natural Die Material -väriskaala. Voit käyttää myös normaaleja väriskaaloja tai lähettää potilaan laboratorioomme värinmääritykseen, jossa arvioimme värin samoissa valaistusolosuhteissa, joissa valmistamme lopullisen työn. Samalla voimme vertailla yhteistä värimaailmaa vastaanoton ja hammaslaboratorion välillä.

Suunnittelumallit, wax-up:it ja mock-up:it

Valmistettavan työn lopputulosta helpottaa huolellinen suunnittelu ennakkoon. Wax-up:ien avulla voidaan mallin avulla hahmottaa tulevan rakenteen muoto ja toimivuus. Wax-up:ista otettavan indeksin avulla voidaan suussa helposti valmistaa myös Mock-up eli kopio Wax-Up:ista hiomattomien hampaiden päälle. Näin hahmotetaan tilanne jo potilaan suussa ennen varsinaisia hiontoja ja potilas saa paremman näkemyksen ja tuntuman tulevasta lopputuloksesta. Viipaloidun Slippi-indeksin ottaminen wax-up-mallista helpottaa hiontojen tekemistä suussa, kun lopullisen rakenteen vaatima tila on indeksin avulla tiedossa koko hiontojen ajan.  Mock-up-indeksiä voi käyttää myös väliaikaisten ratkaisujen tekemiseen. Kokonaiskustannuksiin nämä eivät vaikuta, vaan suunnittelu – wax-up – mock-up – indeksit helpottavat lopputuloksen aikaansaamista ja tuovat ajansäästöä loppuvaiheissa. Lopputuloksesta tulee parempi ja aikaa säästyy vastaanotolla.

Digitaaliset suunnitelmat

Teemme Intraoraaliskannuksiin virtuaalisia suunnitelmia, joista voimme tulostaa 3D-printatut mallit tai lähettää suunnitelman stl-tiedostomuodossa hyödynnettäväksi esimerkiksi Implanttisuunnittelussa. Digitaalisten suunnitelmien avulla voidaan havainnollistaa potilaalle tuleva lopputulos. Tämä helpottaa päätöstä hoidon aloittamisesta ja auttaa hahmoittamaan sen vaikutusta ulkonäköön.

Implanttien kiinnitysruuvien kiristysmomentit

Nobel Biocare
Kaikki implanttiin kiinnitettävä 35 Ncm ( Multi-Unit abutment ja Ball Abutment 15 Ncm ) ja kaikki päällysrakenteisiin kiinnitettävä 15 Ncm momentilla.

Dentsplysirona implantis

ASTRA EV
Kaikki implanteihin menevät lopulliset abutmentit 25 Ncm ja abutmenttitaso ja väliaikaiset-abutmentit 15 Ncm.

ASTRA Aqua ja Lilac
Kaikki implantteihin menevät lopulliset abutmentit 25 Ncm ja abutmenttitaso ja väliaikaiset-abutmenti 15 Ncm.

Straumann

Kaikki implanttiin kiinnitettävä 35 Ncm ja päällysrakenteisiin kiinnitettävä 15 Ncm momenteilla

XIVE
24 Ncm , käytä Xive-ruuvimeisseliä jossa on oikea momentti automaattisesti

Purentaindeksit

Käytä purentaindeksien ottamiseen jäykkää ja kovaa materiaalia, mielellään indeksien ottamiseen tarkoitettuja silikoni-ja kumipasta-materiaaleja. Jos otat indeksin vahalla esimerkiksi purentakiskoja varten, niin leikkaa vahaindeksi valmiiksi mittoihin: 6cm, 5cm, 4cm. Näin voit helposti pienentää vahalevyn yksilöllisesti kulloisenkin potilaan mittojen mukaan. Tämä helpottaa indeksin ottoa eikä suussa ole liikaa tavaraa kerralla.

Kuvaaminen ja jäljentäminen

Käytä apuna kuvaamisessa, värinmäärityksessä, hiomisessa ja jäljentämisessä Ivoclar-Vivadentin Optra Gate – huulten levittäjiä. Saat huomattavasti laajemman näkymän työskennellä ja se on potilaalle miellyttävämpää.

Kuvatessa käytä järjestelmäkameraa makro-objektiivilla ja lähikuvaussalamalla. Pyri ottamaan kuvat potilaasta suoraan edestä istuma-asennossa, älä pidä potilasta makuuasennossa potilastuolissa. Ota kuvasarjat interkuspaaliasemassa, protruusiossa, sivuilta, hampaat hieman avautuneena, lepo – ja hymyasemat ja max-suurennos itse työstettävästä hampaasta. Kuvat olisi hyvä ottaa ennen hoidon aloitusta. Mikäli hoitokokonaisuuteen kuuluu myös hampaiden valkaisu, on valokuva hyvä ottaa vasta kaksi viikkoa valkaisun jälkeen niin hampaiston väri on stabiloitunut.

Mikäli käytössänne ei ole kameraa niin otamme mielellämme kuvat laboratoriossamme. Oral Lindent ei veloita kuvaamisesta mitään vaan kuvaus ja värinmääritys sisältyy tuotteen loppuhintaan.

Kuvat kulkeutuvat sähköpostitse, pilvipalvelussa tai muistitikkujen välityksellä.

Implanttiprotetiikka – väliaikainen kruunu ja yksilöllinen jäljennin

Mikäli käytössäsi on väliaikainen kruunu pehmytkudoksen muokkaamista varten, voit hyödyntää sitä ja valmistaa yksilöllisen jäljentimen lopullista implanttijäljennöstä varten. Ruuvaa va-kruunu kiinni mallireplikan päälle ja ruiskuta esimerkiksi purennan rekisteröintiin käytettävää silikonia kruunun kervikaaliosaan kruunun puoliväliin asti. Kun aine on kovettunut, poista kruunu replikan päältä, ruuvaa jäljennin kiinni replikaan ja juoksuta esimerkiksi flow-muovia jäljentimen kervikaaliosaan jäljennetylle alueelle. Näin varmistat samanmuotoisen ikenen jäljentämisen ja siirtämisen kipsimalliin kuin va-kruunussa oli.
Näin ien jäljentyy oikein halutulla tavalla, eikä pelkästään standardijäljentimen mukaisena.