Tiesitkö tätä viisaudenhampaista?

Harva selviää viisaudenhampaiden kanssa ilman ongelmia, sillä ne reikiintyvät ja tulehtuvat helposti. Yleensä harmia aiheuttavat viisaudenhampaat kannattaakin poistaa – päätöksen poistosta tekee aina hammaslääkäri.

Viisaudenhampaiksi kutsutaan kolmansia poskihampaita, jotka usein aiheuttavat erilaisia ongelmia. Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä noin 20 ikävuoden tienoilla. Puhkeamista voi tapahtua myös myöhemmällä iällä, mutta se on harvinaisempaa. Kaikille viisaudenhampaita ei puhkea ollenkaan, sillä noin kahdella prosentilla suomalaisista synnynnäiset viisaudenhampaat puuttuvat kokonaan.

Pitääkö viisaudenhammas poistaa?

Yleensä viisaudenhampaat täytyy poistaa ja poistosta päättää hammaslääkäri. Yleisimpiä syitä viisaudenhampaiden poistolle ovat epäedulliseen asentoon puhkeaminen, tilanpuute hammaskaarella, karies tai viisaudenhampaan tulehdus.

Viisaudenhampaiden puhkeamiseen liittyy usein ongelmia, sillä ne eivät puhjetessaan käyttäydy samalla tavalla kuin muut pysyvät hampaat, jotka ovat hyödyllisiä purennalle. Jos on todennäköistä, että viisaudenhammas aiheuttaa puhjetessaan ongelmia, se poistetaan.

Viisaudenhampaan tulehdus

Viisaudenhammasta ympäröivän limakalvokudoksen tulehdus on yleisimpiä syitä viisauden hampaan poistolle. Sille ovat alttiita varsinkin vaillinaisesti puhjenneet viisaudenhampaat. Tämä johtuu siitä, että osittain puhjennut hammas avaa suun bakteereille tien hampaan ja ikenen väliseen taskuun. Osittain puhjennutta hammasta ja sitä ympyröivää ientaskua on tuolloin mahdotonta puhdistaa, mikä mahdollistaa bakteerien lisääntymisen ja yleensä johtaa lopulta tulehdukseen.

Viisaudenhampaan tulehduksen oireet

Viisaudenhampaan tulehduksen oireita ovat kipu, turvotus, paha maku suussa, pahanhajuinen hengitys sekä viisaudenhampaan ientaskusta tuleva märkävuoto. Tulehdus voi aiheuttaa myös vakavampia oireita kuten kuumeilua, märkäpaisetta tai suun avaamisvaikeuksia, jolloin oireet vaativat nopeaa hoitoa.

Tulehduksen oireilua havaittaessa on tärkeää ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.

Viisaudenhampaan tulehduksen hoito

Tulehduksen hoitona toimii usein viisaudenhampaan poisto, sillä tulehdus uusiutuu helposti. Jos viisaudenhammasta ei poisteta tai poisto siirretään seuraavalle käynnille, voi hammaslääkäri määrätä antibiootti- ja särkylääkekuurin.

Tulehduksen aiheuttamia oireita voidaan lieventää huolellisella suuhygienialla eli huolellisella hampaiden harjauksella. Tulehtuneen limakalvon takia hampaiden harjaus voi tuottaa kipua ja tuntua epämiellyttävältä. Tulehtuneen alueen puhdistaminen on kuitenkin tärkeää. Jos alueen harjaaminen ei onnistu, voidaan se puhdistaa purskuttelemalla noin parin viikon ajan klooriheksidiinipitoista suuvettä.

Viisaudenhampaan poisto

Ennen kuin viisaudenhampaan poisto suoritetaan, tutkii hammaslääkäri suun ja poistettavan hampaan sekä suunnittelee hampaan poiston. Viisaudenhampaasta otetaan röntgenkuva, jonka avulla voidaan selvittää esimerkiksi missä asennossa viisaudenhammas ja sen juuret ovat sekä juurien suhde ympärillä oleviin kudoksiin. Röntgenkuvantamisesta voit lukea lisää täältä.

Poisto voi olla helppo tai vaativa toimenpide riippuen tilanteesta. Vaativassa tilanteessa viisaudenhampaan poisto tehdään kirurgisesti paikallispuudutuksessa. Leikkauksellisesta hampaan poistosta löydät lisätietoa täältä.

Alkuun pääset varaamalla ajan hammastarkastukseen. Tarkastuksessa hammaslääkäri tutkii suun ja poistettavan hampaan sekä suunnittelee mahdollisen hampaan poiston. Jos sinulla on kovaa kipua tai epäilet tulehdusta, varaa aika palveluun hammassärky- tai tapaturma.

Katso kaikki aihealueen: Suun hyvinvointi -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut