Viisaudenhammas

Viisaudenhampaiden puhkeaminen

Viisaudenhampaat puhkeavat tavallisesti 20 ikävuoden molemmin puolin. Osa viisaudenhampaista voi kuitenkin jäädä osittain puhjenneiksi tai kokonaan puhkeamatta. Joskus viisaudenhampaat myös puuttuvat kokonaan.

Viisaudenhampaan tulehdus

Pääsääntöisesti viisaudenhampaista seuraa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun viisaudenhampaat eivät mahdu kunnolla hammaskaarille, niiden puhkeaminen estyy. Vaillinainen puhkeaminen saa usein aikaan hammasta ympäröivässä kudoksessa tulehduksen, jota kutsutaan perikoroniitiksi.

Perikoroniitti voi aiheuttaa kivun, kuumotuksen ja turvotuksen lisäksi suun avausliikkeen rajoittuneisuutta. Ientasku voi vuotaa märkäeritettä, jolloin paha maku sekä haju saattavat liittyä taudinkuvaan. Perikoroniitti hoidetaan antibioottilääkityksellä, mutta tilanteen rauhoituttua viisaudenhammas on järkevää poistaa tulehduksen uusimisen varalta.

Koska viisaudenhampaat lisäksi sijaitsevat hammaskaarilla taaimpina on niiden puhtaanapito hankalaa ja ne reikiintyvät helposti.

Viisaudenhampaan poistaminen

Jotta viisaudenhampaiden asentoa ja puhkeamisastetta voidaan kunnolla arvioida, tarvitaan suun ja leuan alueelta usein panoraamatomografia-röntgenkuva. Hampaan sijainti, kehitysaste ja muoto vaikuttavat poistotapaan. Yksinkertaisimmillaan hammas voidaan vain nykäistä irti. Vaativammissa tapauksissa poisto voidaan suorittaa leikkauksellisesti.

Viisaudenhampaiden poisto on usein helpointa nuorena, ennenkuin ne alkavat luutua leukaluuhun tiukemmin. Tavallisesti myös paraneminen on nuorena nopeampaa. Joskus viisaudenhampaat kuitenkin mahtuvat hyvin hammaskaarille ja niiden puhtaanapito onnistuu, tällöin ei ole välttämättä mitään syytä poistaa niitä.

Vaikeimmatkin hampaan poistot ja leikkaukset tehdään Oralissa ammattitaitoisesti ja kivuttomasti.