Leikkauksellinen hampaan poisto

Hampaan tai hampaan juuren leikkauksellinen poisto

Yleisin syy hampaan leikkaukselliseen poistoon on puhkeamaton tai osittain puhjennut viisaudenhammas. Lue lisää viisaudenhampaasta täältä.

Palvelun eteneminen

Hammaslääkäri poistaa ongelmaisen hampaan tehdyn hoitosuunnitelman mukaan. Osana hoitosuunnitelmaa hampaasta otetaan röntgenkuva, jonka avulla voidaan selvittää esimerkiksi missä asennossa hammas ja sen juuret ovat sekä juurien suhde ympärillä oleviin kudoksiin.

Miten leikkauksellinen hampaan poisto tapahtuu?

Poisto tehdään kirurgisesti paikallispuudutuksessa. Hampaan ollessa suurimmaksi osaksi vielä ikenen alla tai syvällä luussa, limakalvoa avataan sen verran, että hammas saadaan näkyviin ja tarvittaessa sen vierestä porataan hieman luuta, jotta se saadaan poistettua. Poistohaava suljetaan ompeleilla, jotka sulavat pois itsestään kahden viikon kuluessa.

Poiston jälkeen poistokuoppaan laitetaan sideharsotaitos, jonka pureminen noin 20–30 minuutin ajan heikentää verenkiertoa ja – vuotoa, jolloin poistokuoppaan syntyy verihyytymä, joka suojaa sitä kuivumiselta. Toimenpiteen jälkeen hammaslääkäri määrää asiakkaalle kipulääkekuurin sekä mahdollisesti myös antibioottikuurin, joka vähentää poiston jälkeen ilmeneviä tulehduksia.

Milloin kannattaa varata aika tähän palveluun?

Kun hammaslääkäri on todennut tarpeen leikkaukselliselliseen hampaan poistoon.

Mitä on huomioitava aikaa varatessa?

Ennen leikkauksellista poistoa tarvitaan hammaslääkärin tekemä poistoarviointi sekä röntgenkuvat.