Juurihoito

Juurihoitoa tarvitaan hammasytimen tulehduksen hoitamiseen. Usein juurikanavan tulehdus on oireeton ja infektio todetaan röntgenkuvasta. Juurihoito vaatii yleensä useamman hoitokäynnin.

Mitä hampaan juurihoito tarkoittaa?

Hammasytimen tulehduksen yleisin syy on hampaan reikiintymisen myötä hammasytimeen päässeet mikrobit. Muina syinä tulehdukseen voivat olla esimerkiksi hampaan hiushalkeama tai lohkeaminen, hampaaseen osunut isku tai hampaan kuluminen. Tulehdus voi oireilla voimakkaana kipuna, mutta iso osa tulehduksista on täysin oireettomia ja havaitaan vasta esimerkiksi hammastarkastuksen yhteydessä otetusta röntgenkuvasta.

Hampaan juurihoidon tavoitteena on pelastaa hammas ja parantaa tulehdus. Juurenpään tulehdus voi pahimmallaan levitä muualle kehoon. Joskus tulehdus on voinut edetä niin pitkälle, että hammasta ei voida tai kannata enää juurihoitaa, vaan se täytyy poistaa.

Hammaslääkäri suunnittelee hoidon yksilöllisesti hampaidesi tilanteen mukaan.

Mitä hampaan juurihoidossa tehdään?

Hampaan juurihoidossa tulehtunut hammasydin ja juurikanavat puhdistetaan käyttäen pieniä, taipuisia juurihoitoneuloja. Juurikanavat desinfioidaan huuhtelemalla ja ne täytetään lääkeaineella hoitokäyntien väliseksi ajaksi. Lopuksi hoidetut juurikanavat täytetään ja hammas paikataan. Varsinkin poskihampaisiin ja laajasti paikattuihin hampaisiin suositellaan kruunua hampaan pitkäaikaisennusteen parantamiseksi. Keraaminen kruunu suojaa hammasta halkeamilta ja uusilta tulehduksilta.

Hampaan juurihoitoon saa aina hyvän puudutuksen. Tarvittaessa voidaan myös käyttää rauhoittavaa esilääkitystä ennen hoitoa.

Juurihoidon yksittäiset hoitokäynnit ovat pitkiä, mutta yleensä niitä ei tarvita kahta käyntiä enempää. Hampaan paikkaus tehdään usein vielä erillisellä käynnillä.

Juurenhoidon onnistuminen kontrolloidaan yleensä vuoden kuluessa toimenpiteestä kliinisellä tutkimuksella ja röntgenkuvalla.

Milloin kannattaa varata aika hampaan juurihoitoon?

Varaa aika hampaan juurihoitoon, jos hammaslääkäri on todennut sinulla juurihoidon tarpeen. Jos juurihoito on vaativa, suositellaan juurihoidon erikoishammaslääkäriä.

Jos hammastasi särkee, on hyvä varata aika viipymättä hammaslääkärille syyn selvittämiseksi, esimerkiksi palveluun hammassärky- tai tapaturma.