Keraaminen paikka päihittää kestossa ja käytössä muovin

Keraaminen paikka on kestävin vaihtoehto hampaan paikkauksessa.

Suomessa hampaiden reiät paikataan useimmiten muovipaikoilla, jotka ovat edullisia ja nopeita valmistaa. Muovipaikat voivat kuitenkin ajan myötä kulua pinnaltaan ja vuotaa saumoistaan.

”Muovitäytteen haitat paikkaushoidossa on materiaalin kutistuminen kovettumisen aikana, jonka vuoksi hampaan ja paikan välit jäävät väljiksi ja niihin saattaa pakkautua ruokaa. Tällöin hammasta ympäröivä ien tulehtuu herkästi ja voi aiheuttaa hoitamattomana jopa parodontiitin,” kertoo protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Pekka Kauppi Oulun Gallerian toimipisteeltä.

Muovi-materiaalin kutistuminen käytännössä irrottaa muovitäytteen hammaskudoksesta, joka lisää myös hampaan reikiintymisalttiutta ja heikentää sen rakennetta. Isommissa rei’issä ja varsinkin koko purentaa kantavissa poskihampaissa muovi ei välttämättä tue purentaa tarpeeksi. Tämän vuoksi paras valinta reikien korjaamiseen on usein keraaminen paikka.

”Keraamista täytettä voin suositella kaikille potilaille. Se on muovitäytettä kestävämpi, vahvistaa jäljellä olevan hampaan, pitää purennan tasapainossa ja muistuttaa materiaalinsa ansiosta eniten alkuperäistä hammasta,” Kauppi kertoo.

Keraamiset materiaalit ovat luonnontuotteita

Keraamiset materiaalit ovat kudosystävällisiä luonnontuotteita, jotka ovat valmistettu sulattamalla tietyntyyppistä ”hiekkaa” erittäin korkeassa lämpötilassa. Materiaalin kovuutta on helppo säätää hampaan kiilteen kaltaiseksi, jonka avulla se tuntuu ja näyttää aivan alkuperäiseltä hampaalta. Paikkaushoidoissa keraaminen täyte työstetään niin tiiviisti kiinni hampaaseen, että se on helppo pitää puhtaana.

”Keraamisen täytteen avulla korjattu hammas säilyy ehjänä pitkään, sillä keraaminen täyte vahvistaa heikon jäljellä olevan hampaan. Satsaaminen keraamiseen täytteeseen vähentää paikkauksen uusimistarvetta, koska hampaan elinkaari on kestävän täytteen avulla paljon pidempi. Kestävyytensä ansiosta se tulee myös käyttäjällensä paljon edullisemmaksi. Parhaimmillaan minulla käy määräaikaistarkastuksessa potilaita, joille olen tehnyt keraamisia täytteitä lähes 30 vuotta sitten,” Pekka kertoo kokemuksestaan keraamisten paikkauksien parissa.

Digitaalinen suunnittelu nopeuttaa hoidon etenemistä

Keraaminen täyte valmistetaan kolmiulotteisen mallinnuksen ja tietokoneohjatun jyrsimen avulla. Tarkat ääriviivat ja yksityiskohdat takaavat laadukkaan lopputuloksen.

”Vastaanotolla hammas kuvataan tietokoneeseen kytketyllä kameralla, jolla saadaan kolmiulotteinen malli suoraan suunnitteluohjelmaan. Tämän jälkeen keraaminen blokki asetetaan jyrsimeen ja 8-15 minuutin kuluttua täyte on valmis suuhun sovitettavaksi ja kiinnitettäväksi hampaaseen. Viimeistely ja purennan tarkistus tehdään kaikki samalla vastaanottokäynnillä,” Kauppi kertoo hoidon etenemisestä.

Keraaminen paikka voidaan valmistaa myös perinteisesti laboratoriossa, jos vastaanotolla ei ole keraamisen paikan valmistukseen tarvittavaa jyrsintä.

Faktalaatikko

Yleisimpien paikkamateriaalien plussat ja miinukset.

MUOVI:

+ edullinen lyhyellä ajanjaksolla
+ nopea valmistaa
+ riittää pieniin reikiin
– kutistuu, kuluu käytössä
– ei tue purentaa tarpeeksi isojen poskihampaiden kohdalla
– vuotaa saumoista, jolloin hammas reikiintyy helpommin, kerää bakteereja ja värjääntyy
– hiilivety-yhdiste, joka suun olosuhteissa kovettuu epätäydellisesti

KERAAMINEN:

+ vahva, esteettinen ja kestävä
+ yhtä kovaa kuin oma hammas
+ pysyy sileänä, ei kerää bakteereja eikä värjäänny
+ yksilöllinen 3D-räätälöinti CEREC-laitteella tai hammasteknikon käsin tekemänä
+ kudosystävällinen
– suuri kertainvestointi
– valmistaminen vie enemmän aikaa

AMALGAAMI:

+ edullinen
+ kohtuullinen kestävyys
+ helppo valmistaa
– sisältää elohopeaa
– ulkonäkö: metallinen väri erottuu muuten valkoisesta hammaskalustosta
– lämpölaajeneminen
– ympäristömyrkky

Katso kaikki aihealueen: Hammasimplantit ja keraaminen paikkaus -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut

Huonekasvi ja nainen

Tilaa uutiskirje

Saat ajankohtaista tietoa suun terveydestä ja hyvinvoinnista sekä tarjoamistamme eduista sähköpostiisi noin kerran kuussa.