Kuorsaamisen syyt

Kuorsaamisen syynä voivat olla rakenteelliset tekijät kuten lyhyt ja paksu kaula tai pieni ja taaksepäin vetäytyvä leuka. Tupakointi, alkoholin ja unilääkkeiden käyttö lisäävät kuorsaamista.

”Tyypillisin kuorsaaja on ylipainoinen keski-ikäinen mies, mutta vaiva koskettaa myös naisia. Yli 50-vuotiailla kuorsaus on yhtä yleistä sukupuolesta riippumatta”, kertoo unen ja hengityksen häiriöihin perehtynyt erikoishammaslääkäri, erikoislääkäri Antti Pihakari Oral Helsinki, Cityn toimipisteeltä.

”Kuorsaaminen saattaa myös olla yksi oire uniapneasta. Uniapnea tarkoittaa yöllisiä hengityskatkoksia ja niistä seuraavia havahtumisia. Toistuvasti keskeytyvä uni voi johtaa sydämen rytmin muutoksiin ja verenpaineen nousuun. Katkonaisesta unesta voi seurata myös muistihäiriöitä, päänsärkyä ja jopa masentuneisuutta, kun on koko ajan sellainen tunne, että ei jaksa”, varoittaa Pihakari.

Jos epäilee kärsivänsä uniapneasta, vahvistus selviää nukkumistutkimuksella eli unipolygrafialla, jolla selvitetään unihäiriöiden syyt. Apua uniapneaan saat Oral Qmedical Pikku Huopalahden kokeneilta korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreiltämme, jotka hyödyntävät uusinta tekniikkaa ja hoitokeinoja ylähengitysteiden ongelmien diagnostiikassa ja hoidossa.

Hammaslääkärin mittatilaustyönä valmistama suukoje eli kuorsauskisko tuo leukaa eteenpäin ja lisää tilaa kurkkuun. Kun ilma pääsee kulkemaan paremmin kurkussa, kuorsaus katoaa.

Suukojeen avulla hengittäminen helpottuu

Suun ja leuan ongelmiin erikoistuneet hammaslääkärit pystyvät selvittämään, johtuuko kuorsaus liian pitkällä roikkuvasta suulaesta, joka estää ilmavirran normaalia kiertämistä suussa ja aiheuttaa siten kuorsausta. Jos hammaslääkäri toteaa, että kuoraus johtuu suulaen roikkumisesta, vaiva on usein mahdollista korjata tai helpottaa niin kutsutulla suukojeella eli kuorsauskiskolla. Yöksi suuhun asetettava kuorsauskisko työntää leukaa eteenpäin, jolloin ilma pääsee kulkemaan suussa vapaammin, eikä kuorsausta kuulu.

Kuorsauskisko valmistetaan mittatilaustyönä jokaiselle potilaalle erikseen ja se poistaa kuorsauksen jopa 80 prosentilla käyttäjistä. Kisko valmistetaan valokovetteisesta muovista, joka kestää kymmenen vuotta tai jopa pidempään.

Vinkit kuorsaajalle

1. Selvitä, sopiiko suukoje. ”Hammaslääkäri arvioi nenäsi tilavuuden ja anatomian, suulaen muodon ja koon, kaulasi rakenteen sekä kurkkusi ahtauden. Tuloksista riippuen lääkäri voi suositella sinulle suukojetta eli kuorsauskiskoa, joka tuo leukaa eteenpäin ja lisää tilaa kurkkuun. Kun ilma pääsee kulkemaan paremmin kurkussa, kuorsaus katoaa.”

2. Hakeudu unipolygrafiaan. ”Jos lääkäri toteaa, että unen häiriöt eivät johdu roikkuvasta suulaesta, suukoje ei riitä ratkaisuksi. Tällöin voit hakeutua unitutkimukseen eli unipolygrafiaan, jossa selvitetään onko syy unen katkeiluun esimerkiksi keuhkoissa tai aivoissa. Unipolygrafiatutkimukseen tarvittavat laitteet saa kotiin, eli enää ei tarvitse mennä laboratorioon nukkumaan.”

3. Pudota painoa. ”Ylipaino on yksi tavallisimmista syistä kuorsauksen taustalla. Pienikin painonpudotus riittää: kunhan saat edes muutaman sentin vyötäröltä pois, pallean toiminta helpottuu ja ilma virtaa vapaammin.”