Kuorsaus ja uniapnea – yhä useamman riesa

Kuorsaus on yleistä ja osalle kuorsaus on vain itseään tai läheisiä haittaava vaiva, mutta osalle se voi olla oire vakavammasta unen häiriöstä eli uniapneasta.

Kuorsaamisen ja uniapnean syyt ja oireet

Kuorsaamisen ja uniapnean syynä voivat olla rakenteelliset tekijät, kuten leukojen tai purennan poikkeavuudet. Myös ylipaino, tupakointi ja alkoholinkäyttö saattavat lisätä kuorsaamista ja altistumista uniapnealle.

Jo pelkkä kuorsaaminen voi ajan saatossa kehittyä uniapneaksi. Uniapnea tarkoittaa yöllisiä hengityskatkoksia, jolloin nielu menee umpeen, eikä happi kulje oikein. Uniapnea voi aiheuttaa muistihäiriöitä, päänsärkyä, jatkuvaa väsymystä sekä kuormitusta koko elimistölle. Uniapneaan on aina syytä hakea apua ja kuorsaamistakin kannattaa tarkkailla.

Uniapnea eli kuorsauskisko mittatilaustyönä

Suun ja leuan ongelmiin erikoistuneet hammaslääkärit pystyvät selvittämään kuorsaukseen ja unihäiriöihin liittyviä ongelmia. Kuorsausta ja lievää tai keskivaikeaa uniapneaa on usein mahdollista hoitaa niin kutsutulla suukojeella eli uniapneakiskolla. Yöksi suuhun asetettava kisko työntää leukaa eteenpäin, jolloin ilma pääsee kulkemaan nielussa vapaammin.

Yksilöllisesti valmistettu yökisko kuorsauksen ja uniapnean hoitoon.

Uniapneakisko valmistetaan mittatilaustyönä jokaiselle potilaalle erikseen. Yksilöllisesti valmistettu kisko on miellyttävä ja turvallinen vaihtoehto kuorsauksen ja uniapnean hoitoon. Kiskomalleja on useita ja oikein hoidettuna kisko voi kestää käytössä jopa yli kymmenen vuotta.

Uniapneaa hoidetaan myös ylipainehengitys- eli CPAP-laitteella tai jopa kirurgisin menetelmin, yleis- tai erikoislääkärin vastaanotolla.

Uniapnean diagnosointi unitutkimuksella

Hammaslääkärin tekemän oirekartoituksen perusteella voidaan valmistaa uniapneakisko, mutta varsinainen uniapnean diagnosointi tapahtuu unitutkimuksella, eli unipolygrafialla. Unipolygrafiassa unta rekisteröidään laitteelle, jonka potilas saa mukaansa kotiin. Tutkimuksen tulokset ja hoitovaihtoehdot käy läpi korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri. Unipolygrafiaa on saatavilla mm. Oral Qmedical Pikku Huopalahden Korvalääkäripalvelut toimipisteessä, jonka erityisosaamista ovat ylähengitysteiden ja sivuonteloiden ongelmien sekä kuorsauksen ja uniapnean diagnostiikka ja hoito. Ohjauksen unitutkimukseen voi tehdä hammas-, yleis- tai työterveyslääkäri.

Jos kuorsauksesi häiritsee sinua tai läheisiäsi tai epäilet sairastavasi uniapneaa niin ota asia puheeksi hammaslääkärin kanssa hammastarkastuksen yhteydessä. Vaivaan on saatavilla apua elämänlaadun parantamiseksi ja sairauden aiheuttamien oireiden ehkäisemiseksi. Voit myös varata ajan palveluun uniapneakisko

Katso kaikki aihealueen: Suun hyvinvointi -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut