Usein puuttuva hammas korvataan implantilla, joka on kapea leukaluuhun kiinnitettävä ruuvi. Varsinainen näkyvä hammas kiinnitetään implanttiin. Lisää tietoa implantista saat maksuttomassa implanttihoidon tarpeen arviossa. Tutustu myös koko implanttihoidon prosessiin. Alta löydät vastauksia yleisimpiin puuttuvia hampaita koskeviin kysymyksiin.

Varaa aika maksuttomaan implanttihoidon tarpeen arviointiin tästä>

Kuinka yleistä hampaiden puuttuminen on?

Suomalaisilta poistetaan vuosittain 300.000 hammasta. Vain noin 4 % poistetuista hampaista korvataan jollakin ratkaisulla. Yli 65-vuotiaista 84 %:lla ja yli 44-vuotiaista 57 %:lla puuttuu yksi tai useampi hammas. Joka 10:llä 30 vuotta täyttäneellä suomalaisella ei ole lainkaan omia hampaita. (Lähde: THL Terveys 2000; THL Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2011)

Oral Hammaslääkärit toteutti kesällä 2014 kvalitatiivisen kuluttajahaastattelututkimuksen, jonka perusteella tietämättömyys hampaattomuuden hoitovaihtoehdoista, virheelliset käsitykset hammasimplanttihoidon riskeistä ja hoidon rahoitus ovat hoitoon hakeutumisen esteenä.

Miksi puuttuvan hampaan tilalle tarvitaan uusi hammas?

Esteettiset ja sosiaaliset syyt

Monille hampaan puuttuminen on ensisijaisesti ulkonäöllinen ongelma. Sosiaalinen elämä kärsii, kun tarve peitellä aukkoa hammasrivistössä estää luonnollisen nauramisen ja vapautuneen seurustelun.

Purennan heikentyminen

Hampaan poiston jälkeen viereiset hampaat alkavat liikkua ja purenta muuttuu. Menetetyn hampaan puolella saatetaan normaali purenta menettää täysin. Vastaleuan hammas ylipuhkeaa ajan myötä, eli putoaa alaspäin tai työntyy ylöspäin, jolloin purenta huononee.

Purentaongelmat saattavat aiheuttaa kipua leukaluissa sekä niska- ja hartiaseudun sekä päänsärkyä. Huono purenta vaikuttaa myös elämänlaatuun aiheuttamalla esimerkiksi syömisongelmia.

Leukaluu alkaa hampaan poiston jälkeen vähitellen sulaa. Hammasimplantin asentaminen onnistuu parhaiten pian hampaan poiston jälkeen. Pidemmän ajan kuluttua hampaan poistosta saatetaan joutua leukaan tekemään luusiirre, jotta hammasimplantti saadaan tukevasti asennettua paikoilleen.

Katso videolta kun Oralin asiantuntijat kertovat Premium-luokan implanteista:

Hampaan korvaaminen muilla kuin implantilla

Jos hampaan oma juuri on kunnossa, siihen voidaan asentaa kruunu, eli hampaan näkyvä osa.

Yhden tai useamman puuttuvan hampaan voi korvata sillalla. Silta on proteettinen rakenne, joka kiinnitetään viereisiin hampaisiin tai implantteihin.

Kokonaan puuttuvat hampaat voidaan korvata myös irrotettavalla kokoproteesilla eli tekohampailla. Mini-implanttien avulla proteesi saadaan pysymään luotettavasti paikallaan. Kun hammas halutaan korvata muulla kuin implantilla, proteettisista ratkaisuista voi käydä juttelemassa proteettisen hoidon tarpeen arviossa.