Kestoa hymyyn keraamisella paikalla

Keraaminen paikka päihittää kestossa ja käytössä muovin.

Tiesitkö, että noin kolmella neljästä suomalaisesta on vähintään yksi paikka hampaissaan? Moni muistaa vanhanaikaiset amalgaamipaikat, mutta useimmille tutuin paikkamateriaali on muovi. Nyt myös muovi on kohdannut varteenotettavan haastajan, kun kestävät ja luonnonmukaiset keraamiset paikat ovat kasvattamassa suosiotaan.

”Totuus on, että muovinen paikka on parhaimmillaankin vain väliaikainen ratkaisu. Kohtaan usein asiakkaita, jotka ovat joutuneet korjauttamaan muovipaikkojaan parin vuoden välein. Heille ja kaikille muillekin suosittelen keraamista paikkaa, joka voi kestää vuosikymmeniä”, kertoo Oral Hammaslääkäreiden erikoishammaslääkäri Pekka Kauppi.

Erikoishammaslääkäri Pekka Kauppi työskentelee Oral Oulu Gallerian toimipisteessä.

Keraamiset materiaalit ovat luonnontuotteita

Keraamin etu ei ole pelkästään sen kestävyydessä, vaan materiaali on myös kudosystävällinen, liukenematon ja esteettisesti hyvännäköinen. Sulatetusta lasista ja kiteistä valmistettu keraami on biomateriaali, jonka fysiologiset ominaisuudet ovat hyvin lähellä ihmisen omaa hammaskudosta.

”Keraami elää samaa tahtia kuin hammaskudos, eikä keraamisen paikan ja oman hampaan välille pääse repeämään rakoja. Lisäksi keraaminen paikka tuntuu ja näyttää luonnolliselta, sillä siinä on samanlainen tuntuma ja valontaitto kuin hammaskiilteellä. Muovista paikkaa taas ei saada koskaan täysin tiiviiksi, sillä muovi kutistuu kovetettaessa ja irtoaa hammaskudoksesta ennemmin tai myöhemmin. Tämä aiheuttaa myös puhdistusongelmia, sillä sen seurauksena ruokaa jää hampaiden väleihin”, Kauppi tarkentaa.

Digitaalinen suunnittelu nopeuttaa hoidon etenemistä

Keraamia käytettiin hampaidenhoidossa ensi kertaa jo 1800-luvulla, mutta materiaali koki todellisen läpimurron 2000-luvulla digiteknologian kehityksen ansiosta. Nyt potilaalle räätälöity keraaminen paikka valmistuu yhden lääkärikäynnin aikana Zürichin yliopistossa kehitetyn CEREC-menetelmän avulla.

”Aluksi skannaamme potilaan suusta digitaalisen kuvan, jonka pohjalta tietokoneohjelma suunnittelee yksilöllisen täytteen. Tämän jälkeen paikka muotoillaan keraamisesta aineksesta mallinnuksen avulla. Lopuksi kiinnitämme ja viimeistelemme paikan sekä tarkistamme lopputuloksen. Huippulaitteistoista huolimatta lääkärin työ on yhä käsityötä, jota digitekniikka on nyt helpottamassa”, Kauppi kuvailee.

Keraaminen paikka voidaan valmistaa myös perinteisesti laboratoriossa, jos vastaanotolla ei ole keraamisen paikan valmistukseen tarvittavaa jyrsintä.

Vaikka keraamisen paikan hinta on kaksin- tai kolminkertainen muovitäytteeseen verrattuna, sen pitkäkestoisuus tekee siitä kannattavan investoinnin. Toistuva muovisten paikkojen uusiminen vähentää hammaskudosta ja johtaa hampaan ennenaikaiseen menettämiseen.

”Joka kerta, kun hammasta korjataan, hammaskudos kuluu. Kun kudos on lopussa, siihen ei saa enää minkäänlaista paikkaa. Jos siis haluaa omien hampaiden pysyvän suussa koko elämän, keraaminen paikkaus on järkevä valinta”, Kauppi tiivistää.

Paikkamateriaalit vertailussa

MUOVI:

+ edullinen lyhyellä ajanjaksolla
+ nopea valmistaa
+ riittää pieniin reikiin
– kutistuu, kuluu käytössä
– ei tue purentaa tarpeeksi isojen poskihampaiden kohdalla
– vuotaa saumoista, jolloin hammas reikiintyy helpommin, kerää bakteereja ja värjääntyy
– hiilivety-yhdiste, joka suun olosuhteissa kovettuu epätäydellisesti

KERAAMINEN:

+ vahva, esteettinen ja kestävä
+ yhtä kovaa kuin oma hammas
+ pysyy sileänä, ei kerää bakteereja eikä värjäänny
+ yksilöllinen 3D-räätälöinti CEREC-laitteella tai hammasteknikon käsin tekemänä
+ kudosystävällinen
– suuri kertainvestointi
– valmistaminen vie enemmän aikaa

Katso kaikki aihealueen: Hammasimplantit ja keraaminen paikkaus -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut