Invisalign-oikomishoito: Nuoren hoitotarina ja kokemuksia

Iida, 12, kertoo miten oikomishoito huomaamattomilla Invisalign-kalvoilla vapautti fiilikset.

Lempäälästä kotoisin olevaa Iida Majausta hymyilyttää ihan uudella tavalla. Ratsastusta ja rumpujensoittoa harrastavan 12-vuotiaan Iidan hampaat on nimittäin vastikään oiottu. Oikominen tehtiin uudenlaisella Invisalign-menetelmällä. Siinä käytetään perinteisten hammasrautojen sijaan huomaamattomia, läpinäkyviä muovikalvoja. Tutustutaan Iidaan ja hänen ”oikopolkuunsa” tarkemmin!

Iida päätyi oikomishoitoon Oral Hammaslääkäreille, sillä hän kärsi hampaiden asentovirheestä. Ylähampaat olivat hieman korkealla ja alahampaatkin vähän vinossa. Hammasrivistö ei kuitenkaan ollut niin epätasainen, että Iida olisi ylittänyt rajan päästä oikomishoitoon julkiselle puolelle.

”Kriteerit julkisella puolella ovat melko korkealla, resurssit riittävät ainoastaan vaikeimpien tapausten hoitamiseen. Rajan alle jää todella paljon Iidan kaltaisia nuoria, joiden hampaissa on lieviä asentovirheitä. Lievemmätkin tapaukset kannattaisi kuitenkin korjata, etteivät ne aiheuta vaikeuksia myöhemmin elämässä”, kertoo Iidaa hoitanut yleishammaslääkäri Minna Vaahtera.

Vaahteran mukaan yli puolet suomalaisista bruksaa, eli kiristelee hampaitaan. Jos hampaat eivät ole tasaisina riveinä oikeissa asennoissa, kiristely kuluttaa hampaita epätasaisesti. Se hankaloittaa suunterveydestä huolehtimista pitkällä tähtäimellä.

Terveyssyiden lisäksi Iidan päätökseen hakeutua oikomishoitoon vaikuttivat myös ulkonäkösyyt. Epätasainen hammasrivistö oli alkanut rajoittaa pian yläkouluun siirtyvän Iidan käytöstä sosiaalisissa tilanteissa.

”Kun nauratti, peitin aina kädellä suuni. En uskaltanut hymyillä valokuvissa”, Iida muistelee.

Kätevät kalvot

Oikomiseen ryhtyminen arvelutti Iidaa ja hänen äitiään Sanna-Maija Majausta, sillä perheellä oli aiempia ikäviä kokemuksia Iidan isosiskolle tehdystä oikomishoidosta.

”Iidan isosiskolle oli tehty julkisella puolella iso hammasremontti, joka kesti kolme vuotta. Siinä oli jouduttu jopa poistamaan hampaita. Tämä kokemus tietysti jännitti sekä minua että Iidaa”, Sanna-Maija kertoo.

”Julkisella puolella tehtävät oikomishoidot ovat monesti todella vaativia kokonaisuuksia ja siksi hoidot voivat siellä joskus olla pitkiä ja tukalia”, Vaahtera muistuttaa.

Kun Iida ja Sanna-Maija tapasivat konsultaatiokäynnillä Vaahteran, aiemmat pelot kuitenkin hälvenivät.

”Iida ja Sanna-Maija eivät olleet aiemmin kuulleet mahdollisuudesta toteuttaa oikominen Invisalign-kalvoja käyttämällä. Kun kerroin heille siitä, heidän oli aluksi vaikea uskoa, että tämä voi toimia”, Vaahtera kertoo.

Perinteisessä oikomishoidossa potilaan hampaita liikutellaan oikomiskojeella, eli kansankielellä hammasraudoilla. Potilas ei voi säätää kojetta itse, vaan hänen täytyy tavata lääkäri säännöllisesti, jotta rautoja voidaan kiristää.

Invisalign-oikominen toimii aivan toisin. Siinä potilaan suusta skannataan hoidon aluksi digitaalinen malli. Mallin mukaan hänelle räätälöidään sarja läpinäkyviä muovikalvoja, jotka ohjaavat hampaita haluttuun suuntaan. Hoidon edetessä potilas itse vaihtaa uudet kalvot edellisten tilalle.

”Kalvojen käyttäminen ei ollut mitenkään hankalaa. Ne otetaan pois suusta ainoastaan syödessä. Sain Minnalta hyvät ohjeet”, Iida sanoo.

”Iida vaihtoi kalvot itse uusiin viikon välein. Ensimmäinen päivä uusilla kalvoilla oli usein vähän kivulias, mutta muuten häntä ei tarvinnut kummemmin tsempata. Kun isosiskon hampaita aikoinaan oiottiin perinteisellä menetelmällä, hänellä oli aina rautojen kiristämisen jälkeen niin kovat kivut, ettei hän pystynyt syömään kahteen päivään”, äiti Sanna-Maija vertaa.

Motivaatio kunnossa, digisimulaation tuella

Invisalign-hoidon alussa tehtävä tietokonesimulaatio toimii paitsi lääkärin työkaluna, myös motivaation lähteenä potilaalle.

”Kun potilas näkee animaation hoidon etenemisestä viikko viikolta, hän saa konkreettista uskoa tavoitellusta muutoksesta. Ja kun kalvoja on ehtinyt vaihtaa nelisen kertaa, muutoksen alkaa nähdä jo silmälläkin”, Vaahtera toteaa.

Potilaan oma sitoutuminen ja asenne ovatkin tärkeitä tekijöitä hoidon onnistumisessa. Oikominen etenee vain, jos oikomiskalvoja malttaa käyttää suunnitelman mukaisesti.

”Nuorta potilasta hoidettaessa on tietysti tärkeää varmistaa, että hänellä itsellään riittää motivaatiota käyttää kalvoja. Iida ja Sanna-Maija olivat molemmat todella motivoituneita”, Vaahtera kiittelee.

”Alussa tietokonesimulaatiosta tuli sellainen olo, että tuleekohan hampaistani varmasti tuollaiset kuin ruudulla näkyy. Mutta viimeisellä käyntikerralla Minnan luona totesin, että niistä tuli ihan sellaiset kuin suunniteltiin – tai vähän paremmatkin”, Iida iloitsee.

Oikomishoito kesti vain 14 viikkoa

Iidan hoito kesti kolme ja puoli kuukautta. Tästä noin kuukausi meni hoitosuunnitelman laatimiseen, aikatauluttamiseen ja tarvittavien kalvojen valmistamiseen. Minnan vastaanotolla Iida ja Sanna-Maija vierailivat yhteensä neljä kertaa.

Lähtötilanne ja lopputulos 14 viikkoa kestäneen Invisalign-oikomishoidon jälkeen.

”En olisi ikinä uskonut, että näin lyhyessä ajassa voi saada näin hyvät tulokset. Vain neljätoista viikkoa ja hampaat ovat suorat. Isosiskolla meni kolme vuotta”, Sanna-Maija hämmästelee.

Hoidon aikana myös Invisalign-menetelmän huomaamattomuus herätti huomiota.

”Kerroin monelle ystävälle, että Iidalla on oikomishoito käynnissä, ja he ihmettelivät, että ’Missä ne raudat ovat?’ Kalvothan ovat ihan näkymättömät”, Sanna-Maija kertoo.

Invisalign-hoitoja jo vuosien ajan tehnyt Vaahtera haluaa korostaa terveydellisten seikkojen ohella myös oikomishoidon emotionaalista puolta.

”Jos joudut hymyilemään niin, että koetat pitää huulet yhdessä, peität itsestäsi jotain tosi oleellista. Et ole vapaa, jos et uskalla näyttää todellista persoonaasi. Usein jo hoidon aikana näen, miten ihminen vapautuu ja rentoutuu.”

Unohda netin keskustelupalstat, kipaise konsultaatiossa

Invisalign-hoito hoitoja tehdään niin nuorille kuin aikuisillekin. Nuorten kohdalla hoidon voi aloittaa, vaikka suussa olisi vielä maitohampaat – mutta useimmissa tapauksissa Vaahtera suosittelee odottamaan siihen asti, että pysyvät hampaat ovat puhjenneet.

”Nuorten potilaiden kohdalla hammaslääkäri tekee arvion, onko oikea hetki oikomisen aloittamiselle nyt vai kenties vasta vuoden päästä. Samalla hammaslääkäri arvioi, vaatiiko potilaan tapaus erikoislääkärin erityisosaamista.”

Iidalle Invisalign oli napakymppi. Mutta sopisiko Invisalign sinulle? Sen voit selvittää helposti tulemalla maksuttomaan konsultaatiokäyntiin Oralille.

”Netin keskustelupalstojen selaamisen sijaan suosittelisin tulemaan tapaamaan hammaslääkäriä. Konsultaatiokäynti ei sido mihinkään. Se on nimenomaan sitä varten, että potilas saa oikeaa tietoa, jonka pohjalta hän voi miettiä, onko kalvo-oikominen hänelle oikea vaihtoehto. Useimmiten voimme tehdä hampaiden skannauksen ja simulaation jo samalla kertaa”, kertoo Vaahtera.

Annetaan viimeinen sana Iidalle itselleen. Nuori rumpali-ratsastaja-monitaituri ei enää peittele suutaan, kun häntä hekotuttaa.

”Nauran niin, että hampaat näkyvät. Nyt voin hymyillä rauhassa”, hän vertaa.

Katso kaikki aihealueen: Hampaiden oikominen -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut