Pelottaako hammaslääkäri? Et ole yksin.

Jos hammaslääkärissä käynti pelottaa, saattaa sinua lohduttaa tieto siitä, ettet suinkaan ole yksin. Sillä jopa puolet suomalaisista pelkää hammaslääkäriä, ja jopa kymmenes kertoo pelkäävänsä hammaslääkärikäyntejä niin paljon, että jättää niitä pelon takia väliin.  

Meille on tärkeää tehdä käynnistäsi luonamme mahdollisimman mukava ja stressitön. Ota siksi pelko puheeksi jo aikaa varatessasi – tai viimeistään kun astelet vastaanotolle.  

Miksi hammaslääkäri pelottaa?  

Pelon taustalla voi olla aiemmat kokemukset kivuliaista tai epämiellyttävistä hammashoidoista. Yhtä lailla pelon syynä voi olla pelko kontrollin menettämisestä tai häpeäntunne, jos hampaat ovat jääneet hoitamatta. Pelko on itseään ruokkiva kierre: mitä pidempään pelko jarruttaa hammaslääkäriin hakeutumista, sitä hankalampaa ajan varaaminenkin on.     

Monesti pelkoon ei ole yhtä selkeää syytä, eikä pelosta puhumiseen syytä tarvitakaan. Oraliin saapuessasi voit luottaa siihen, että jännityksesi tai pelkosi otetaan huomioon, olivatpa pelkosi järkeiltävissä tai ei.   

Miten hammaslääkäripelkoa voi lievittää?

Hammaslääkäripelon voittamisessa kaikki alkaa asiakkaan ja hammaslääkärin tai muun hoitohenkilökunnan välisestä hyvästä luottamuksesta. Hammashoitopelosta kertomista ei kannata arastella tai hävetä. Hoitavan henkilön kanssa kannattaa jutella siitä, mikä voisi helpottaa juuri sinun pelkoasi. 

Hammaslääkärin rauhallinen työskentely ja toimenpiteiden sanoittaminen lisäävät kontrollin tunnetta hoitotilanteessa. Voit hyvin sopia hammaslääkärin kanssa esimerkiksi käsimerkin tauon paikaksi. Näin sinulla on mahdollisuus hallita tilannetta, ja hoidossa edetään sopivaan tahtiin.  

Kipu pelottaa, mikä avuksi?

Yksi yleisin hammaslääkäripelon aiheuttaja on kipu. Pyrimme aina kaikissa tilanteissa tekemään hammashoidon toimenpiteet mahdollisimman kivuttomasti. Nykyisin puudutukset toimivat hyvin, joten kipua ei tarvitse pelätä. Ja jos itse puudutuspistos jännittää, voidaan puudutuskohtakin ensin pintapuuduttaa geelillä tai spraylla. 

Rauhoittava esilääkitys

Pelon hoitoon voidaan käyttää apuna rauhoittavaa esilääkitystä. Mahdollisesta esilääkityksestä sovitaan hoitavan hammaslääkärin kanssa ennen toimenpidettä esimerkiksi hammastarkastuksen yhteydessä.    

Vaikeissa hammashoitopelkotapauksissa voi olla perusteltua hoidattaa hampaat kuntoon nukutuksessa yhden vastaanottokäynnin aikana. 

Pelkopotilaiden hoitoon perehtyneet hammaslääkärit Oralissa

Oralissa työskentelee lukuisia hammaslääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet pelkopotilaiden hoitoon. Kun soitat asiakaspalveluumme numeroon 010 400 3400 (ma-pe klo 8–17), asiakaspalvelijamme osaavat ohjata sinut hammashoitopelkoon perehtyneelle hammaslääkärille.   

Hienoa, että pelostasi huolimatta uskaltaudut vastaanotollemme!  

Katso kaikki aihealueen: Suun hyvinvointi -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut