Hammaslääkäripelko

Jopa puolet suomalaisista pelkää hammaslääkäriä ja joka kymmenes pelkää niin paljon, että jättää hammaslääkärikäyntejä väliin pelon takia. Pelon taustalla voivat olla aikaisemmat huonot hoitokokemukset. Hampaat ovat ehkä voineet mennä huonoon kuntoon. Tilanne hävettää ja pelottaa.

Jos kärsit hammashoitopelosta niin ota asia avoimesti puheeksi vastaanottokäynnillä tai jo aikaa varatessa. Näin meillä on paremmat edellytykset suorittaa hoito juuri sinulle sopivimmalla tavalla. Muista, että et suinkaan ole ainoa, joka pelkää hammaslääkäriä!

Miten hammaslääkäripelkoa voi lievittää?

Hammaslääkäripelon voittamisessa kaikki alkaa potilaan ja hammaslääkärin välisestä luottamuksesta. Hoitavan henkilön kanssa kannattaa jutella siitä, mikä helpottaa juuri sinun pelkoasi. Hyviä pelonlievityskeinoja ovat esimerkiksi hammaslääkärin rauhallinen työskentely sekä se, että hammaslääkäri kertoo, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jos jo hammaslääkäriasemalle tuleminen jännittää, saattaa pelkoa lievittää odotusaulassa käyminen ilman hoitoaikaa.

Esilääkitys

Tarvittaessa ennen hoitoa voidaan käyttää rauhoittavaa esilääkitystä. Tällöin vastaanottokäynnillä on hyvä olla saattaja mukana.

Sedaatio

Sedaatio eli kevytnukutus on tehokas tapa rentouttaa ja poistaa pelkoa. Sedaatiolla tarkoitetaan anestesiaerikoislääkärin antamaa lääkkeellistä rentoutusta hammastoimenpiteitä varten. Sedaatio on hyvin turvallinen ja helppo toteuttaa.

Lue lisää hammashoidosta sedaatiossa täältä.

Hypnoosi

Hypnoosissa tehtävässä hammashoidossa hammaslääkäri hypnotisoi potilaan ennen hoitotoimenpiteiden alkamista. Hypnoosihoidossa potilas pyritään saamaan rentoutumisen tilaan, jolloin osa jännityksestä häviää itsestään. Samalla voidaan myös luoda miellyttäviä mielikuvia, joihin ajatukset siirretään hammashoidon ajaksi.

Lue lisää hammashoidosta hypnoosissa täältä.

Nukutushammashoito

Vaikeissa hammashoitopelkotapauksissa voi olla perusteltua hoidattaa hampaat kuntoon kerralla nukutuksessa yhden vastaanottokäynnin aikana. Nukutuksessa tapahtuva hammashoito on hyvä ja turvallinen apukeino  myös vaativien tai pitkäkestoisten hoitokokonaisuuksien läpiviennissä.

Lue lisää nukutushammashoidosta täältä.

Puudutus sattuu, mikä avuksi?

Pyrimme aina kaikissa tilanteissa tekemään hammashoidon toimenpiteet mahdollisimman kivuttomasti käyttäen tarvittavia kuvinhoitomenetelmiä. Jos puudutus kauhistuttaa tai pelottaa, se voidaan hoitaa myös laittamalla ensin geeliä tai sprayta puudutettavaan kohtaan, jolloin itse puudutuspistos on käytännössä kivuton.

Pelkopotilaiden hoitoon perehtyneet hammaslääkärit Oralissa

Kun soitat ajanvarausnumeroon 010 400 3400, palveluneuvojamme osaavat ohjata sinut hammashoitopelkoon perehtyneelle hammaslääkärille. Hammashoitopelkoon perehtyneisiin hammaslääkäreihin voit myös tutustua täällä.

Hienoa, että pelostasi huolimatta uskaltaudut vastaanotollemme!

Katso kaikki aihealueen: Suun hyvinvointi -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut

Huonekasvi ja nainen

Tilaa uutiskirje

Saat ajankohtaista tietoa suun terveydestä ja hyvinvoinnista sekä tarjoamistamme eduista sähköpostiisi noin kerran kuussa.