Ikääntyneiden hammashoito

Nykyisin yhä useammalla iäkkäällä ihmisellä on omat hampaat suussa. Ikäihmisten hampaiden ja koko suun terveyden hoito sisältää monia haasteita. Tiesitkö esimerkiksi, etteivät hampaat putoa suusta vanhuuden vaan iensairauden takia?

Tyypillisiä ikäihmisten suunterveyden ongelmia

Tavallisia iäkkään henkilön suun vaivoja ovat kuiva tunne suussa, hampaiden haurastuminen ja ikenien vetäytyminen. Myös erilaiset lääkkeet saattavat altistaa hampaan reikiintymiselle ja iensairauksille.

Suun terveydenongelmia voi lisätä myös se, jos ihminen ei enää ole itse kykenevä huolehtimaan suunterveydestään. Tällöin läheisen tulee ottaa vastuu tilanteesta. Jos suun ja hampaiden kunto pääsee romahtamaan, voi se heikentää koko yleiskuntoa ja altistaa tulehduksille.

Hampaiden omahoito kotona, säännöllinen hammaslääkärissä käynti, terveet elämäntavat sekä maltillinen sokerin ja alkoholin kulutus auttavat pitämään suun ja hampaat hyvässä kunnossa.

Suun tulehdukset vaikuttavat yleisterveyteen

Varsinkin varttuneemmalla iällä on hyvä huomioida, että suun terveys on osa kokonaisterveyttä. Hampaiden ja suun tulehdukset rasittavat elimistön puolustuskykyä ja niiden on todistettu olevan yhteyksissä moniin vakaviin sairauksiin. Huono suunterveys voi olla osasyynä esimerkiksi verenkiertoelimien sairauksiin tai reuman hoitotasapainon järkkymiseen.

Iensairaus on yksi tekijöistä, joka voi vaikuttaa ikäihmisen yleisterveyteen. Usein ensimmäinen näkyvä oire sairaudesta on hampaiden heiluminen ja myöhemmin hampaan irtoaminen. Oireettomanakin sairaus voi lisätä muun muassa tekonivelleikkauksen riskejä sekä vaikuttaa sairauden hoitotasapainoon.

 

Katso kaikki aihealueen: Suun hyvinvointi -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut