Kostnadsfri evaluering av tandreglering med Invisalign Läs mer

Avlägsnande av tand

Avlägsnande av tand eller tandrot

Avlägsnande av tand

Avlägsnande av tand eller tandrot

Den vanligaste orsaken till att en tand tas bort är att den visar symtom eller att det är fråga om visdomständer som till exempel inte får tillräcklig plats i tandbågen. En tand tas vanligtvis bort först då det inte finns andra alternativ.

Orsaken till borttagningen kan vara att tanden är svårt kariesangripen, eller så kan patienten ha långt gången tandlossning, parodontit. Det kan finnas en akut varhärd längst ner i tandens rot eller så kan tanden vara svårt skadad till följd av en olycka. I vissa fall kan man också behöva ta bort en tand i samband med tandreglering eller protetiskt behandling. Borttagning av en tand görs också ofta vid en tandsanering före strålbehandling.

Behandlingsprocessen

Tandläkaren tar bort tanden som visar symtom eller som annars är problematisk i enlighet med en vårdplan. Metoden för borttagning beror bl.a. på tandens ställning och om tandköttet täcker tanden eller inte. Om det inte finns en vårdplan för behandlingen kan det hända att det också finns andra behandlingsalternativ utöver borttagning.

Det är ofta möjligt och rekommenderas i de flesta fall att en borttagen tand ersätts med implantat eller en annan protetisk lösning.

Hur tas en tand bort?

Om tanden syns genom tandköttet kan den ofta avlägsnas snabbt och enkelt utan att tandköttet öppnas.

Om tanden har flera rötter kan tanden spjälkas upp med borr så att rötterna kan avlägsnas en för en. Om tanden till stor del fortfarande befinner sig under tandköttet eller djupt i benet, öppnas slemhinnorna så mycket att tanden blir synlig och vid behov borras benet invid upp en aning så att tanden kan avlägsnas.

Tandborttagningen och borrningen i benet är fullständigt smärtfritt efter bedövningen. Om slemhinnorna öppnas sys såret med stygn som smälter bort inom två veckor.

Vad ersätts den borttagna tanden med?

Den borttagna tanden kan ersättas genom olika metoder, som implantatbehandling eller brokonstruktioner. Ersättning av en tand kommer framför allt på fråga om den satt synligt eller om den har en viktig funktion vid tuggning.

Vid implantatbehandling sätter man en konstgjord rot, ett implantat, i benet, så att man kan bygga upp en ny tand. Borttagna tänder ersätts också med brokonstruktioner, som fästs med hjälp av implantatet eller intilliggande tänder.

När ska jag boka tid för denna behandling?

Borttagningen av en tand blir aktuell när tanden är så svårt skadad att den inte kan räddas. Om du inte säkert vet om din tand måste avlägsnas kan du beställa till exempel en tid för värk- och olyckshändelse eller för tandundersökning.

Vad ska jag tänka på när jag bokar tid?

När det är fråga om borttagning av en krävande tand eller flera tänder ska du reservera en längre tid i enlighet med tandläkarens anvisning.

 

Hittade du inte specialisten du letade efter? Ring vår kundtjänst 010 400 3400