Invisalign on helppo ja huomaamaton tapa oikoa hampaat. Invisalign-oikomismenetelmässä käytetään yksilöllisesti valmistettuja, läpinäkyviä muovikalvoja, jotka voit itse irrottaa esimerkiksi syömisen ja hampaiden pesun ajaksi. Paikoillaan ollessaan ne ovat lähes täysin huomaamattomat. Tämän vuoksi Invisalign-oikomishoito sopii erittäin hyvin myös aikuisiällä tehtävään oikomishoitoon. 

Katso asiantuntijamme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin Invisalign-oikomishoidosta videolta: 

Huomaamatonta oikomishoitoa ilman rautoja

Invisalign-oikomiskalvot ovat läpinäkyvät ja huomaamattomat. Invisalignin etuina on myös sen käyttömukavuus sekä perinteisiä menetelmiä nopeammat tulokset – haluttu lopputulos voidaan tapauskohtaisesti saavuttaa jo puolessa vuodessa. 

Invisalign-oikomishoito toteutetaan tietokoneohjatusti. Hoito aloitetaan kuvaamalla hampaisto digitaalisesti, jonka jälkeen tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma ja hampaistoon täydellisesti istuvat oikomiskalvot. 

Oikomishoidossa siirrytään käyttämään tiukempia oikomiskalvoja 1-2 viikon välein, kunnes suunniteltu lopputulos on saavutettu. Hoidon lopputulosta voidaan tarkastella myös 3D-mallinnuksen avulla. 

Invisalign-oikomishoidon menetelmät ja hinta

Invisalign-oikomishoidon kesto riippuu yksilöllisestä lähtötilanteesta ja hinta määräytyy hoidon vaativuuden mukaan. Sinulle soveltuvan hoitomuodon ja hinta-arvion saat kalvo-oikomismenetelmiin perehtyneeltä hammaslääkäriltä.

Yleishammaslääkärin tekemien hoitojen hinnat ovat 2000-5300 €, kun taas vaativammat hoidot erikoishammaslääkärin tekemänä maksavat 6600-7300 €. Meillä voit maksaa hoidot joustavasti ja saat lisäksi kaikista ostoistasi S-Etukortilla Bonusta. Lue lisää  maksuvaihtoehdoistamme täältä 

Invisalign Go ja Go+

  • soveltuu esimerkiksi etualueen hampaiden esteettiseen oikomiseen, yleishammaslääkärin toteuttamana
  • tulos jopa kolmessa kuukaudessa

Invisalign Full (Express, Lite, Comprehensive, Teen)

  • soveltuu esteettisen oikomisen lisäksi vaativiinkin oikomishoitoihin sekä purentahäiriöiden hoitoon
  • kesto yleensä 3-24 kk riippuen oikomisen vaativuudesta
  • Full-sertifioidut oikomishoidon erikoishammaslääkärit ja yleishammaslääkärit

Miten aloitan Invisalign-oikomishoidon?

Jos olet kiinnostunut Invisalign-hoidosta, suosittelemme varaamaan ajan maksuttomaan hoitoarvioon, jossa kartoitetaan Invisalign-hoidon sopivuus, hoidon mahdollinen kesto ja sen hinta-arvio. 

Huomioithan, että oikomishoidon erikoishammaslääkäreille ei voi varata maksutonta hoitoarviota. Jos tiedät tarvitsevasi vaativaa oikomishoitoa tai sinulla on todettu purentahäiriö, suosittelemme, että varaat ajan erikoishammaslääkärille täällä. 

 

Varaa aika maksuttomaan arviointiin

 

Usein kysytyt kysymykset Invisalign-hoidosta

Hoidon eteneminen

Mitä tehdään ensimmäisellä hoitokäynnillä?

Ensimmäisellä hoitokäynnillä otetaan hampaista ja purennasta tarkka jäljennös digitaalisesti tai perinteisellä menetelmällä sekä valokuvat kasvoista. Näiden avulla tehdään hoitosuunnitelma, jonka saat hammaslääkäriltäsi sähköpostitse 2-3 viikon kuluttua itsellesi arvioitavaksi.

Mitä tehdään sovituskäynnillä?

Sovituskäynnin tarkoituksena on liimata hoitosuunnitelmassa näkyvät läpinäkyvät muoviset otepinnat hampaisiin ja sovittaa ensimmäiset kalvoparit. Otepinnoilla varmistetaan hampaiden siirtyminen. Sovituskäynnillä opastetaan kalvojen käyttö ja keskustellaan hoidon kulusta. Mukaan annetaan myös kirjalliset ohjeet. Potilas lähtee sovituskäynniltä ensimmäiset kalvoparit suussaan, jotka hän vaihtaa kotona noin kahden viikon kuluttua seuraavaan uuteen kalvopariin.

Mitä ovat otepinnat?

Otepinnat on merkitty hoitosuunnitelmassa punaisella värillä. Ne ovat pieniä hampaanvärisestä muovista tehtyjä pisteitä hampaiden pinnoilla. Otepintojen avulla kalvo saa paremman otteen hampaasta ja näin varmistaa hampaan suunnitellun siirtymisen. Erityisesti suippenevat hampaat, kuten pitkäjuurinen kulmahammas ja alaetuhampaat, saattavat tarvita otepintoja, jos hammasta kierretään. Otepinnat auttavat myös oikomiskalvojen pysymisessä paikallaan, jos naapurihammasta painetaan alas.

Ovatko otepinnat pakollisia?

Otepintojen avuilla voidaan joskus edetä oikomishoidossa hieman nopeammin. Otepintoja voi jättää pois etuhampaista, mutta tällöin hampaiden siirtymisestä voi tapahtua suunniteltua vähemmän tai se voi olla suunniteltua hitaampaa.

Mitä ovat hoitosuunnitelmassa näkyvät kyhmyt yläetuhampaiden takana?

Syväpurennan korjaamiseen laitetaan joskus kalvoon purentataso, joka auttaa painamaan alaetuhampaita alemmas purennasta.

Mitä ovat hoitosuunnitelmassa näkyvät turkoosit viivat?

Suunnitelmassa turkoosit viivat eivät ole otepintoja, vaan kalvossa oleva painekohta, jolla juurta saadaan siirrettyä parempaan asemaan.

Kuinka tiheästi vaihdan oikomiskalvoja?

Oikomisen alussa oikomiskalvoja pidetään tavallisesti noin kaksi viikkoa. Kun hampaat ovat alkaneet siirtyä, voidaan usein seuraava kalvo vaihtaa jo kun edellinen kalvo on ollut muutaman päivän löysän tuntuinen. Jos seuraava kalvo on hyvin tiukka, pidetään edellistä vielä pari ylimääräistä päivää.

Mitä tehdä jos seuraavana oleva kalvo ei sovi suuhun?

Pidä edellistä kalvoa 1-2 päivä lisää ja yritä kalvon sovittamista uudelleen. Jos kalvo ei vieläkään istu, koita sovittaa sitä seuraavaa kalvoa. Jos tämä kalvo sopii, pidä sitä muutama päivä pidempään kuin normaalit 2 viikkoa. Jos kalvo on jostakin syystä mennyt mutkalle yksittäisen hampaan kohdalta, taipuneen kohdan voi suoristaa.

Miksi kumivetoja pitää käyttää? Ovatko ne kaikilla tarpeellisia?

Kumivedoilla säädetään purentaa tarkemmin kohdalleen, sillä usein yläleuka on hieman edempänä alaleukaan nähden. Puremalihakset toimivat paremmin, kun purenta lomittuu keskenään hyvin. Suorat hampaat säilyvät oikomisen jälkeen paremmin suorana, kun ylä- ja alaleuka ovat keskenään hyvin purennassa. Kuminauhat vaihdetaan uusiin 2-3 kertaa päivässä. Kuminauhat otetaan pois syömisen ja hampaiden harjauksen ajaksi. Tarvittaessa kuminauhat suussa voi syödä, mutta ne lähtevät silloin herkästi irti. Jos kuminauhat loppuvat, soita vastaanotolle, niin postitamme niitä lisää.

Mikä on Chewies ja mitä varten se on?

Chewies on silikoninen muoviputkilo, jota tulisi pureskella hampaiden välissä päivän mittaan n. 10 minuuttia. Sen päivittäinen pureskelu vilkastuttaa hampaiden verenkiertoa ja edistää hampaiden liikkumista. Chewiesien avulla voi myös varmistaa, että kalvot ovat tiukasti paikoillaan. Chewies voi myös nopeuttaa oikomishoidon etenemistä ja varmistaa hampaiden suunnitellun siirtymisen.

Onko Invisalign -hoito kivuliasta?

Hampaiden siirtyminen voi aiheuttaa kipua. Kipu on yksilöllistä ja ajoittuu yleensä hoidon ensimmäisiin päiviin sekä kalvojen vaihtamisen ajankohtaan. Invisalign tuntuu aiheuttavan vähemmän kipua, kuin mitä perinteiset oikomisraudat aiheuttavat.

Kontrollikäynnit

Mitä tehdään ensimmäisellä kontrollikäynnillä?

Ensimmäisellä kontrollikäynnillä tarkistetaan hoidon hyvä eteneminen, kalvojen istuvuus ja kerrataan ohjeistus. Jos jokin hammasväli on liian tiukka, hammasväliä hiotaan hieman, jotta hammas pääsee siirtymään paremmin. Joskus purentaa säädetään kumivedoilla. Tällöin kontrollikäynnillä liimataan kahteen hampaaseen nuppi ja opastetaan kumivetojen käyttö.

Kuinka usein käydään kontrollissa ja mitä silloin tehdään?

Kontrollikäynnit ovat noin 4-9 viikon välein. Tällöin varmistetaan hoidon hyvä eteneminen ja seurataan purentaa. Kontrollikäynneillä myös hiotaan hammasväliä hiontanauhalla, jotta hampaat pääsevät liikkumaan halutulla tavalla. Hampaiden suoristaminen on helpompaa, mutta purennan saaminen kohdalleen on vaativampaa ja se vie myös enemmän aikaa. Hyvä purenta on kuitenkin tärkeä leukanivelen toiminnan ja oikomisen lopputuloksen pysyvyyden varmistamisen kannalta.

Arki kalvojen kanssa

Miten kalvot puhdistetaan?

Lastenhammasharjalla ja vedellä on helppo puhdistaa kalvot. Hammastahnan käyttöä ei suositella, koska se voi naarmuttaa kalvojen pintaa. Kaupasta tai apteekista saatavat oikomiskojeen puhdistustabletit ovat hyvä vaihtoehto kalvojen puhdistamiselle harjauksen lisäksi.

Voiko kalvojen kanssa syödä? Entä sokeripitoiset juomat ja alkoholi?

Kalvojen kanssa ei suositella syömistä eikä kuumia tai sokeripitoisia juomia. Sokeri ruokkii suun bakteereita ja reikiintymisriski kasvaa kalvojen kanssa. Kalvot suussa voi juoda vettä.

Voiko purukumia syödä kalvojen kanssa?

Purukumin syöminen saattaa olla hankalaa, koska se tarttuu kalvoihin kiinni. Ksylitolipastillit ovat suositeltavampia.

Pitääkö hampaat pestä ruokailujen jälkeen?

Ei tarvitse. Vedellä purskuttelu ja ruoan poistaminen hammasväliharjalla ovat hyviä vaihtoehtoja.

Voiko kalvoja pitää saunassa tai urheillessa?

Voi pitää.

Kalvoista tulee hampaisiin värjääntymiä, miksi?

Hammasvälien puhdistus saattaa unohtua kalvoja käyttäessä. Kun kalvot ovat suussa saattavat hampaan pinnat hieman helpommin värjääntyä. Värjääntymiä on helppo puhdistaa vastaanottokäynnillä pastapuhdistuksella tai soodalla. Voit esimerkiksi varata uusintakuvauksen yhteyteen pidemmän ajan, jolloin puhdistus voidaan tehdä sen käynnin yhteydessä. Soodapuhdistus ei kuulu oikomishoidon kustannusarvioon. Värjääntymiä voi myös kertyä helpommin, kun kieli ja posken limakalvo eivät niin helposti puhdista pintoja.

Voiko kalvojen teräviä reunoja muotoilla itse?

Kyllä. Teräviä reunoja voi itse hioa esimerkiksi kynsiviilalla. Jos kalvo painaa ientä, voi saksilla leikata 1mm pois painokohdasta. Hyvin harvoin yksittäisessä kalvossa voi olla valmistusvirheitä, jos kalvo ei selvästi istu ja on muusta sarjasta poikkeava, siirrytään sarjassa seuraavaan kalvoon ja tätä kalvoa pidetään muutama päivä ylimääräistä. Jos kalvosta puuttuu leikkaukset kumivedolle, voi kalvoon leikata itse loven kumivetoa varten.

Kuinka kauan kalvoja voi olla pitämättä tärkeän tilaisuuden takia?

Enintään 12 tuntia ja mielellään alle 1 kerta/viikko. Mitä pidempää kalvot ovat poissa suusta, sen herkemmin hampaat palautuvat ja kalvojen paikalleen laittaminen vaikeutuu. Hammaskipua saattaa myös aiheutua, jos kalvot ovat liian pitkään käyttämättä. Jos joudut olemaan ilman kalvoja useamman tunnin viikossa, kalvoja on pidettävä 2-7 päivää pidempään.

Takahampaani eivät ota kiinni toisiinsa, mistä se johtuu?

Koska oikomiskalvo on hampaiden välissä ja jos puret unessa hampaita yhteen, voi kalvon paksuuden takia tilapäisesti takahampaisiin syntyä avopurenta. Tarvittaessa oikoja leikkaa kalvosta viimeiset hampaat pois, jotta purenta pääsee nopeasti asettumaan. Joskus taakse laitetaan kumiveto auttamaan purennan sulkemisessa. Oikomisen jälkeen purenta myös luontaisesti asettuu tiukemmin.

Hampaani tuntuvat heiluvilta – onko se normaalia?

On. Oikomisessa ensin laitetaan hampaat liikkumaan, jotta ne siirtyvät. Oikomisen jälkeen retentiovaiheessa hampaat vakiinnuttavat uuden asemansa ja muutamassa viikossa liikkuvuus vähenee. Muutaman kuukauden kuluessa luu on hieman kovempi kuin ennen oikomista.

Katso videolta, kun näyttelijä Jasper Pääkkönen kertoo Invisalign-oikomishoidostaan:

Purennan säilyttäminen

Miksi hampaat pyrkivät palautumaan entisille paikoilleen?

Luun kovettuminen uudelleen kestää muutaman vuoden, jolloin hampaat pyrkivät huulen ja kielen paineiden takia siirtymään takaisin. Hampaat ovat luussa iensäikeiden avulla. Säikeet ovat sidekudosta ja ne uusiutuvat vähitellen noin 7 vuoden kuluessa. Uudistumisen myötä säikeiden veto hampaan alkuperäiseen asemaan vähenee.

Miten saavutettu hoitotulos ylläpidetään? Voivatko hampaat siirtyä takaisin lähtötilanteeseen?

Kaikilla meillä hampaat pyrkivät siirtymään/asettumaan koko eliniän ajan hampaiden kulumisen ja lihaspaineiden mukaan, jotta hampaat pysyvät keskenään paremmin purennassa. Aina oikomisen jälkeen tarvitaan tuki eli retentio.

Mikä on retentio?

Retentio on tuki, jolla hampaiden siirtyminen hoidon jälkeen pidetään mahdollisimman vähäisenä. Retentiona käytetään retentiokalvoa, retentiolevyä tai retentiolankaa. Retentiolanka liimataan alaetuhampaiden taakse mielellään pysyvästi. Liimattu retentiolanka yläleuassa saa olla paikoillaan useita vuosia. Irrotettavan kojeen (kalvo tai levy) käyttöä vähennetään ajan mittaan, jotta purenta paremmin pääsee asettumaan.

Mikä on Vivera-retentiokalvo?

Invisalign-oikomishoidon jälkeen voidaan käyttää Vivera-retentiokalvoa tukemaan purentaa. Niitä valmistetaan kolme kappaletta, jotka kestävät useita vuosia ja tarvittaessa niitä voidaan teettää lisää. Säilytä viimeinen Invisalign-oikomiskalvo, jolloin voit käyttää sitä tarvittaessa myös retentiokalvona.

Miksi hampaat ylipäätään liikkuvat oikomishoidon jälkeen?

Hampaiden on tarkoitus liikkua koko eliniän, jotta purenta asettuu paremmin hampaiden luontaisesti kuluessa, muuten syntyy rakoja hampaiden väliin ja mahdollisesti avopurentaa. Hampaat siirtyvät posken ja kielen paineen mukaan ja myös pyrkivät jatkuvasti puhkeamaan iensäikeiden vetämänä. Jos hampailla on keskenään toisiaan tukeva asento, puhkeaminen pysähtyy hampaan kohdatessa vastakkaisen leuan hampaan. Jos vastapurenta puuttuu, tai ei ole sopivassa asemassa, hammas saattaa puhjeta liikaa. Jos huulenpaine on suurempi kuin kielenpaine, tulee helposti ahtautta ja jos kielenpaine on suurempi, syntyy rakoja hampaiden väliin.

Hampaat kestävät hyvin lyhytaikaisia koviakin voimia, mutta jatkuva samansuuntainen kevyt voima siirtää hammasta. Oikomishoito perustuu jatkuvaan tasaiseen kevyeen voimaan, jolloin hammas siirtyy haluttuun suuntaan. Hampaat siirtyvät biologisissa rajoissa. Kasvuikäisillä hampaat siirtyvät enemmän ja nopeammin kuin aikuisilla.

Jos hyvään purentaa tarvitaan suuria siirtoja, tarvitaan oikomisen lisäksi mahdollisesti kirurgiaa, jossa leikkauksella leukaa siirretään parempaan asemaan. Leikkaushoidossa oikomiskojeella tasataan hammaskaaret, jonka jälkeen suoritetaan leikkaus ja hoito viimeistellään oikomishoidolla.