Näin kirkastat hymysi turvallisesti

Verkkokaupasta tilattavat kotivalkaisupaketit ja luomuvalkaisumenetelmät ovat kasvattaneet suosiotaan, vaikka kummassakin on vaaransa. 

Houkutus on toki ymmärrettävä. Valkoiset hampaat ovat terveyden ja nuoruuden symboli ja raikas hymy on osaltaan merkki itsestään huolehtimisesta.  

”Ulkonäkö on aikamme statussymboli. Ihmiset haluavat valkaisuilla kirkastaa ilmeensä, häivyttää ikämuutoksia ja saada lisää itsevarmuutta”, Oralin lääketieteellinen johtaja Petra Kari sanoo. 

Kotona tehtävät hammasvalkaisut houkuttelevat halvoilla hinnoillaan – verkkokaupasta niitä saa edullisimmillaan muutamalla kympillä. 

Kari ei suosittele verkkokaupan kotivalkaisupaketteja, sillä niiden ohjeistus saattaa olla epäselvää tai puutteellista, ja lisäksi pakkauksissa käytetyistä valkaisuaineista tai niiden turvallisuudesta ei välttämättä ole takeita.  

”Tuotteiden tehokkuudesta ei voi tietää, ja toisaalta niiden pitoisuudet saattavat olla arveluttavia. Jos kotivalkaisua käyttää liiallisesti, hampaisiin voi tulla vaurioita”, Kari sanoo. 

Pysyvin lopputulos vastaanotolla tehtävän valkaisun ja ylläpitovalkaisun yhdistelmällä 

Hampaiden valkaisussa kannattaa satsata laatuun ja turvallisuuteen. Parhaimman lopputuloksen hampaiden valkaisuun saa suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla. Lopputulosta voi kuitenkin tehostaa itse kotivalkaisun avulla. 

”Ennen valkaisua sovitaan arviointiaika, jossa katsotaan, soveltuuko valkaiseminen ylipäänsä omille hampaille. Vasta sen jälkeen hampaat voidaan valkaista valkaisuaineella, jota tehostetaan laservalolla”, Kari täsmentää. 

Ylläpitovalkaisu laservalkaisun jälkeen varmistaa pysyvimmän lopputuloksen. Myös omahoito, kuten suun huolellinen puhdistaminen ja vedellä huuhtominen aina värjäävien ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen auttaa säilyttämään valkaisutuloksen. 

”Asiakkaamme saavat vastaanotolta mukaansa omahoito-ohjeet, kotivalkaisua varten yksilölliset valkaisumuotit ja aineet, joita on turvallista käyttää”, Kari sanoo. 

Hiilihammastahna voi kuluttaa kiillettä – luomutuote ei ole aina paras vaihtoehto 

Usein ajatellaan, että luonnolliset menetelmät ovat aina se turvallisin vaihtoehto. Karin mukaan luomuvalkaisujen kanssa täytyy kuitenkin olla varovainen. 

”Esimerkiksi hiilihammastahnat voivat olla karkeita ja hankaavia hampaille, ja ne poistavat vain pinnalliset värjäytymät”, Kari sanoo. 

Hänen mukaansa parempi vaihtoehto värjäytymiin on esimerkiksi soodapuhdistus, joka on vastaanotolla tehtävä hoitomuoto. 

”Jo sillä saa kirkastettua hymyä”, hän sanoo. 

Vaikka hampaiden valkaiseminen on yhä suositumpaa, Karin mukaan Suomessa hampaita ei valkaista vitivalkoiseksi asti. 

”Valkaisu alkaa olla jo Suomessa normi, mutta trendi on luonnollisuus”, hän sanoo. 

Hammaslääkärin vinkit turvalliseen hampaiden valkaisuun kotona:

  • Suun on oltava terve, jotta hampaiden valkaiseminen on turvallista.
  • Anna ammattilaisen arvioida suun terveys, jotta varmistut valkaisun soveltuvuudesta ja lopputuloksesta.
  • Luotettavia valkaisuaineita voit ostaa toimipisteistämme.
  • Jos ostat valkaisuaineita verkkokaupasta, valitse CE-merkitty tuote. Sertifikaatti takaa, että tuote vastaa Euroopan unionin standardeja. EU-lainsäädäntö kieltää esimerkiksi vahvempien peroksidien käytön.
  • Noudata valkaisuaineen ohjeita tarkasti. Lopputuloksen pysyvyys riippuu elintavoista; esimerkiksi kahvi, tee, punaviini ja marjat heikentävät vaalennuksen kestoa.
    Ylläpitovalkaisulla voidaan tarvittaessa pitkittää valkaisun lopputuloksen säilymistä.
Katso kaikki aihealueen: Hampaiden valkaisu -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut