Sedaatio eli kevytnukutus

Mikä on sedaatio?

Sedaatiolla tarkoitetaan anestesiaerikoislääkärin antamaa lääkkeellistä rentoutusta ja pelon poistamista hammastoimenpiteitä varten. Sedaatio on hyvin turvallinen ja helppo toteuttaa. Sitä ei tarvitse pelätä, eikä sedaation antaminen ole myöskään kivuliasta. Sitä kutsutaan myös kevytnukutukseksi vaikkakaan sedaatiossa ei täysin nukuteta potilasta, vaan potilas on ”hämärän rajamailla”.

Sedaatio rentouttaa tehokkaasti

Sedaatiossa käytettävät lääkkeet aiheuttavat hyvin usein sen, että potilaalle ei jää juuri muistikuvia siitä mitä hoidon aikana tapahtui. Tämä on usein positiivinen asia.

Sedaatio rentouttaa potilaan niin että hammashoito voidaan suorittaa hyvin mukavasti ja hyvässä ilmapiirissä. Muutenkin pyritään luomaan hyvin lämminhenkinen ja rauhoittava ilmapiiri. Jokaista potilasta kohdellaan yksilönä ja hänen toiveitaan kuunnellaan, esimerkiksi mukaan voi tuoda oman mp3-soittimen tai cd-levyjä, joita voi hoidon aikana halutessaan kuunnella.

Potilas on koko ajan anestesialääkärin valvonnassa ja sedaation määrää voidaan säädellä toimenpiteen aikana. Sedaatiohoito ei ole mitään uutta, vaan näin on hoidettu potilaita jo vuosien ajan hyvin hyvällä menestyksellä.

Kenelle sedaatio sopii?

Sedaation valitseminen ei missään mielessä tarkoita sitä että potilas olisi jotenkin ”heikko” tai ylipelokas. Sedaatio on hyvä vaihtoehto aina potilaan niin halutessa. Sedaatiota voidaan antaa 12v iästä ylöspäin lasten hampaiden tarkastusta ja hoitoa varten. Lapsille annetaan suun kautta esilääkettä 10-15 min ennen varsinaisen sedaation antamista ja hammashoidon aloitusta.

Sedaatio tekee potilaan raukeaksi, uneliaaksi ja se poistaa jännitystä hyvin tehokkaasti ja nopeasti. Sedaatiosta toipuu hyvin nopeasti, potilas voi lähteä saattajan kanssa kotiin noin tunnin kuluttua toimenpiteen loppumisesta, voinnin mukaan.

Sedaatio soveltuu hyvin esimerkiksi seuraaviin tilanteisiin:

 • Syystä tai toisesta pelokas tai hammastoimenpiteitä jännittävä potilas.
 • Potilaalle on suunniteltu pitkäkestoisia toimenpiteitä; sedaatiossa pitkätkin, 1-2 tunnin, toimenpiteet onnistuvat hyvin.
 • Voidaan toteuttaa useita paikkauksia ja hampaiden poistoja yhdellä kertaa, vältetään useat ja toistuvat käynnit.
 • Sedaatiohoito käy myös potilaille joille on suunnitteilla koko hampaiston saneeraus hammasproteeseja varten.
 •  

  Anestesiaerikoislääkäri

   

  Hammassedaation toteuttaa hammassedaatioon hyvin perehtynyt, kokenut ja ystävällinen anestesiaerikoislääkäri. Sedaatiota antava lääkäri keskustelee potilaan kanssa potilaan toiveista ja aiemmista kokemuksista sekä potilaan yleisvoinnista, lääkityksestä ym. ennen toimenpidettä. Tämä haastattelu voidaan tehdä potilaan sedaatiohammashoitoa suunniteltaessa, potilaan tullessa hammashoitoon tai puhelimitse.

  Hammassedaation kustannuksista saa Kela-korvauksen. Kysy rohkeasti lisätietoja sedaatiosta. Kuuntelemme mielellämme toiveitasi ja olemme hyvin joustavia.

  Vapaita aikoja ei löytynyt
  Info