Paikkamateriaalit

Hampaan paikkauksessa käytettäviä paikkamateriaaleja ovat esimerkiksi muovi, keramia, amalgaami ja kulta. Yhdistelmämuovi on nykyisin yleisin paikkamateriaali, amalgaamin käyttö on tänä päivänä hyvin harvinaista. Erilaisten paikka-aineiden hyödyistä, ominaisuuksista ja kustannuksista kannattaa jutella hammaslääkärin kanssa.

Paikkamateriaalin valinnassa on hyvä ottaa huomioon paikan väri ja tuntuma suussa, mutta myös materiaalien purentarasituksen kesto, hinta ja niiden käsittelyn vaatima aika. Eri paikka-aineiden hyödyistä, ominaisuuksista ja kustannuksista kannattaa jutella hammaslääkärin kanssa.

Etuhammasalueen paikat tehdään esteettisistä syistä hampaan värisestä täyteaineesta (keraaminen tai yhdistelmämuovi). Isojen reikien tai poskihampaiden paikkauksissa muovi ei välttämättä tue purentaa tarpeeksi. Poskihampaiden laajoihin useiden hammaspintojen korjaamisiin sopivat parhaiten purentarasitusta hyvin kestävät hampaanväriset keraamiset paikat tai kulta. Pienet paikat poskihammasalueellakin voidaan tehdä yhdistelmämuovista.

Esteettisin paikkavaihtoehto on keraaminen paikka, joka voidaan valmistaa joko perinteisellä laboratoriomenetelmällä tai suoraan vastaanotolla. Lopputulos on oman hampaan värinen ja tuntuinen.

 

 

Katso kaikki aihealueen: Hammasimplantit ja keraaminen paikkaus -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut