Huomioi nämä ennen ja jälkeen valkaisuhoitoja

Ennen valkaisua

Kaksi viikkoa ennen valkaisua
Jos hampaat ovat herkät suositellaan sensitiivisen hammastahnan käytön aloittamista kaksi viikkoa ennen hampaiden valkaisua.

Kaksi vuorokautta ennen valkaisua
Happamien juomien kuten viinin ja tuoremehun käyttöä tulee välttää mikäli hampaat ovat herkät.
Älä käytä suuvesiä (mm. Listerine, klooriheksiini).
Ennen hoitoon tuloa on hyvä ruokailla, sillä valkaisun jälkeen ei saa nauttia muuta kuin vettä kahteen tuntiin. Vesipullo kannattaa ottaa mukaan hoitoon.

Valkaisun jälkeen

Heti laservalkaisun jälkeen
Älä syö tai juo muuta kuin vettä kahteen tuntiin.

2 vuorokautta valkaisun jälkeen 
Älä käytä tupakkaa tai nuuskaa, värillistä hammastahnaa tai hammastahnaa, joka sisältää sodium bicarbonaattia, huulipunaa, värjääviä tai happamia ravintoaineita kuten kahvi, tee, punaviini tai muut alkoholituotteet, colajuomat, suklaa, salmiakki, lakritsi, soija, ketsuppi, punajuuri, curry, mustikka, porkkana, appelsiini, greippi, sooda yms.

2 viikkoa valkaisun jälkeen

Älä käytä värjääviä kemiallisia suun puhdisteita tai suuvesiä, kuten klooriheksidiiniä tai Listerineä.
Hampaissa saattaa myös ilmetä sävyeroja (esim. fluoroosin aiheuttamat valkoiset laikut). Sävyerot tasoittuvat kahden viikon sisällä valkaisuhoidosta.

Valkaisuhoitojen rajoitukset

Valkaisuhoitoja ei tehdä alle 18-vuotiaille, koska nuorilla hampaan kehitys on vielä kesken.
Valkaisua ei suositella raskaana oleville eikä imettäville.
Valkaisu ei tehoa proteettisiin kruunuihin tai paikkamateriaaleihin.
Valkaisu voidaan tehdä vain puhtaaseen ja terveeseen suuhun: Ientulehdus tulee olla hoidettu ja hammaskivi poistettu ennen valkaisua.

Hampaiden kotivalkaisu

Meiltä saat kaikki tarvikkeet hampaiden kotivalkaisuun. Mittojen mukaan valmistetuilla valkaisumuoteilla sekä turvallisella ja tehokkaalla valkaisugeelillä hampaat voi valkaista itse kotona. Saat ohjeen kotivalkaisun tekemiseen myös suuhygienistiltäsi.

Ohje hampaiden kotivalkaisuun

1. Harjaa hampaat. Pursota neljäsosa ruiskun sisällöstä valkaisulusikkaan. Geelin pitää tulla hampaiden etupintoja vasten kun valkaisulusikka viedään suuhun.
2. Aseta valkaisulusikka hammaskaarta vasten ja paina sitä hieman, jotta geeli leviää hampaiden etupinnoille.
3. Poista liika geeli puhtaalla sormella, paperipyyhkeellä tai pehmeällä hammasharjalla. Huuhtele geeli pois hellävaraisesti vedellä, mutta älä niele.
4. Käsittelyn loputtua puhdista hampaat ja valkaisulusikka pehmeällä harjalla viileää vettä käyttäen. Älä niele valkaisugeeliä. Laita puhdistettu valkaisulusikka talteen seuraavaa käsittelyä varten.
5. Jatka valkaisua kunnes haluttu tulos on saavutettu.
6. Väliaikaista hampaiden vihlontaa voi esiintyä. Ota yhteys hammashoidon ammattilaiseen tarvittaessa.

Kotivalkaisugeelin säilytys

Suojaa valkaisugeeli kuumuudelta ja auringonvalolta. Ei saa jäätyä. Säilytä jääkaapissa.
Valkaisugeeli on pidettävä poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä.

Tietoa valkaisumenetelmistä

Toimivatko kaikki hampaiden valkaisumenetelmät samalla tavalla?

Hampaiden valkaisumenetelmät poikkeavat toisistaan valkaisuaineen sekä käytettävän valonlähteen että valkaisukierrosten kohdalla.

Onko hammaskivi poistettava ennen laservalkaisua?

Kyllä. Laservalkaisu tehdään puhtaaseen suuhun. Hampaiden pinnalliset värjäytymät, hampaiden pinnoilla oleva plakki ja estävät valkaisuaineen vaikutuksen eli heikentävät valkaisutulosta.

Onko hampaiden vanhat paikat uusittava ennen laservalkaisua?

Hampaiden valkaisualueella olevien paikkojen vaihdot sekä laminaattikuorien, kruunujen tai implanttien värien valinnat tehdään vasta hampaiden laservalkaisun jälkeen. Ennen valkaisua uusitut paikat tai valitut posliinivärit voivat laservalkaisun jälkeen jäädä tummiksi.

Kuinka kauan valkaisutulos pysyy?

Yksilöllisesti ja oikein tehty valkaisutulos pysyy hyvin. Valkaisun pysyvyyteen vaikuttavat hampaiden rakenne, elintavat ja suun hoidon tottumukset.
Hampaiden valkaisu ei anna suojaa värjääntymistä vastaan. Valkaisutuloksen tukemiseksi suosittelemme, että puhdistat suun ja hampaat huolellisesti (myös kielen harjaaminen). Suu on myös hyvä huuhdella vedellä aina kun olet nauttinut värjääviä tai happamia ravintoaineita.

Valkaisutulosta on hyvä ylläpitää säännöllisillä ylläpitovalkaisuilla ja hammaskiven sekä värjäytymien poistoilla.

Hammastahnaksi suosittelemme fluoria sisältävää sensitiivistä hammastahnaa, joka vahvistaa kiillettä ja hoitaa hampaita.

Onko hampaiden valkaisu turvallista?

Valkaisuhoidot ovat turvallisia oikein tehtyinä. Oralilla työskentelevät, Terveydenhuollon Oikeusturvakeskuksen laillistamat suuhygienistit ovat erikoistuneet suun hoidon lisäksi hampaiden valkaisujen tekemiseen.

Aiheuttaako laservalkaisu vihlontaa?

Joissakin tapauksissa saattaa esiintyä vihlontaa valkaisun aikana tai jälkeen. Hampaiden herkkyyttä voit ennaltaehkäistä käyttämällä kaliumnitraattia sisältävää sensitiivistä hammastahnaa kahden viikon ajan ennen valkaisua. Mahdollinen hampaiden yliherkkyys häviää 1-2 vrk:n kuluttua hampaiden valkaisusta. Laser-valkaisun hintaan kuuluu myös hampaiden jälkihoito, jossa valkaisualueelle levitetään mahdollista herkkyyttä ehkäisevää viimeistelygeeliä.

Kuinka laservalkaisu toimii?

Laservalkaisussa käytetään ainoastaan hampaiden valkaisuun kehitettyä turvallista laservalotinta. Laservalottimen käyttö mahdollistaa hampaiden vaalenemisen samanaikaisesti sekä hampaan kiilteessä että hammasluussa. Perinteiset valottimet toimivat vain hampaan kiilteessä.

Laservalkaisussa hampaat valkaisu- ja laserkäsitellään kolmesti vaaleimman valkaisutuloksen saamiseksi. Valkaisun tehostaminen laservalottimella vie aikaa kokonaisuudessaan vain 18 minuuttia, jolloin hampaiden vaalentuminen on myös hammasystävällisempää.

Muita valkaisussa käytettäviä eri valonlähteitä ovat mm. UV-valo, halogeenivalo, plasma ja monitoimilaser. Valkaisumenetelmästä riippuen valkaisuaineen vetyperoksidipitoisuus on 25-38%, tehovalkaisussa valkaisukierroksia 2-3 ja valotehoste valonlähteestä riippuen 15-20 minuuttia per valkaisukierros.

Miten tehokkaita ovat kaupan valkaisevat tahnat?

Ne eivät valkaise hampaita. Valkaisevat hammastahnat ylläpitävät hampaiden valkaisutulosta oikein käytettynä. Liian tehokkaat ja hankaavat tahnat naarmuttavat hampaan kiillettä, jonka jälkeen hampaat värjääntyvät helpommin.

Miten aloitan hampaiden valkaisun?

Varaa aika maksuttomaan valkaisuarviointiin, jossa suuhygienisti kartoittaa hampaiden ja ikenien kunnon valkaisua varten ja saat lisätietoa valkaisumenetelmistä.