Tietoa hampaiden valkaisusta

Toimivatko kaikki hampaiden valkaisumenetelmät samalla tavalla?

Hampaiden valkaisumenetelmät poikkeavat toisistaan valkaisuaineen sekä käytettävän valonlähteen että valkaisukierrosten kohdalla.

Kuinka laservalkaisu toimii?

Laservalkaisussa käytetään ainoastaan hampaiden valkaisuun kehitettyä turvallista laservalotinta. Laservalottimen käyttö mahdollistaa hampaiden vaalenemisen samanaikaisesti sekä hampaan kiilteessä että hammasluussa. Perinteiset valottimet toimivat vain hampaan kiilteessä.

Laservalkaisussa hampaat valkaisu- ja laserkäsitellään kolmesti vaaleimman valkaisutuloksen saamiseksi. Valkaisun tehostaminen laservalottimella vie aikaa kokonaisuudessaan vain 18 minuuttia, jolloin hampaiden vaalentuminen on myös hammasystävällisempää.

Muita valkaisussa käytettäviä eri valonlähteitä ovat mm. UV-valo, halogeenivalo, plasma ja monitoimilaser. Valkaisumenetelmästä riippuen valkaisuaineen vetyperoksidipitoisuus on 25-38%, tehovalkaisussa valkaisukierroksia 2-3 ja valotehoste valonlähteestä riippuen 15-20 minuuttia per valkaisukierros.

Onko hammaskivi poistettava ennen laservalkaisua?

Kyllä. Laservalkaisu tehdään puhtaaseen suuhun. Hampaiden pinnalliset värjäytymät, hampaiden pinnoilla oleva plakki ja hammaskivi estävät valkaisuaineen vaikutuksen eli heikentävät valkaisutulosta.

Onko hampaiden vanhat paikat uusittava ennen laservalkaisua?

Hampaiden valkaisualueella olevien paikkojen vaihdot sekä laminaatttikuorien, kruunujen tai implanttien värien valinnat tehdään vasta hampaiden laservalkaisun jälkeen. Ennen valkaisua uusitut paikat tai valitut posliinivärit voivat laservalkaisun jälkeen jäädä tummiksi.

Kuinka kauan laservalkaisun valkaisutulos pysyy?

Yksilöllisesti ja oikein tehty laservalkaisu pysyy hyvin. Valkaisun pysyvyyteen vaikuttavat hampaiden rakenne, elintavat ja suun hoidon tottumukset.

Onko laservalkaisu turvallinen?

Laservalkaisut ovat turvallisia oikein tehtyinä. Oralilla työskentelevät, Terveydenhuollon Oikeusturva-keskuksen laillistamat suuhygienistit ovat erikoistuneet suun hoidon lisäksi hampaiden valkaisujen tekemiseen.

Aiheuttaako laservalkaisu vihlontaa?

Joissakin tapauksissa saattaa esiintyä vihlontaa laservalkaisun aikana tai jälkeen. Hampaiden herkkyyttä voi ennaltaehkäistä käyttämällä kaliumnitraattia sisältävää sensitiivistä hammastahnaa kahden viikon ajan ennen valkaisua. Mahdollinen hampaiden yliherkkyys häviää 1-2 vrk:n kuluttua hampaiden valkaisusta. Laser-valkaisun hintaan kuuluu myös hampaiden jälkihoito, jossa valkaisualueelle levitetään mahdollista herkkyyttä ehkäisevää viimeistelygeeliä.

Valkaisutuloksen säilyttäminen

Hampaiden valkaisu ei anna suojaa värjääntymistä vastaan. Valkaisutuloksen tukemiseksi suosittelemme, että suu puhdistetaan huolellisesti (myös kielen harjaaminen). Suu on myös hyvä huuhdella vedellä aina kun on nautittu värjääviä tai happamia ravintoaineita.

Valkaisutulosta on hyvä ylläpitää säännöllisillä ylläpitovalkaisuilla ja hammaskiven sekä värjäytymien poistoilla.

Hammastahnaksi suosittelemme fluoria sisältävää sensitiivistä hammastahnaa, joka vahvistaa kiillettä ja hoitaa hampaita.

Hampaiden kotivalkaisu

Meiltä saat myös kaikki tarvikkeet hampaiden kotivalkaisuun. Mittojen mukaan valmistetuilla valkaisumuoteilla sekä turvallisella ja tehokkaalla valkaisugeelillä hampaat voi valkaista itse kotona.

Ohje hampaiden kotivalkaisuun

1. Harjaa hampaat. Pursota neljäsosa ruiskun sisällöstä valkaisulusikkaan. Geelin pitää tulla hampaiden etupintoja vasten kun valkaisulusikka viedään suuhun.
2. Aseta valkaisulusikka hammaskaarta vasten ja paina sitä hieman, jotta geeli leviää hampaiden etupinnoille.
3. Poista liika geeli puhtaalla sormella, paperipyyhkeellä tai pehmeällä hammasharjalla. Huuhtele geeli pois hellävaraisesti vedellä, mutta älä niele.
4. Käsittelyn loputtua puhdista hampaat ja valkaisulusikka pehmeällä harjalla viileää vettä käyttäen. Älä niele valkaisugeeliä. Laita puhdistettu valkaisulusikka talteen seuraavaa käsittelyä varten.
5. Jatka valkaisua kunnes haluttu tulos on saavutettu.
6. Väliaikaista hampaiden vihlontaa voi esiintyä. Ota yhteys hammashoidon ammattilaiseen tarvittaessa.

Huomioitavaa kotivalkaisussa:

Ei saa tehdä, jos on allerginen peroksidivalmisteille.
Valkaisua ei suositella raskaana oleville tai imettäville naisille.
Suojaa valkaisugeeli kuumuudelta ja auringonvalolta. Ei saa jäätyä. Säilytä jääkaapissa.
Hammaspaikat ja kruunut eivät valkaistu.
Valkaisujakson aikana happamat ruoat ja mehut voivat aiheuttaa hampaiden arkuutta. Vältä värjääviä ruoka-aineita, kuten ketsuppia, currya, punajuurta jne.
Älä käytä tupakkatuotteita tai syö valkaisun aikana.
Pidettävä poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä.
Hampaiden valkaisun jälkeen vältä värjäävien ruoka-aineiden nauttimista seuraavien 48 tunnin ajan.

Miten tehokkaita ovat kaupan valkaisevat tahnat?

Ne eivät valkaise hampaita. Valkaisevat hammastahnat ylläpitävät hampaiden valkaisutulosta oikein käytettynä. Liian tehokkaat ja hankaavat tahnat naarmuttavat hampaan kiillettä, jonka jälkeen hampaat värjääntyvät helpommin.

Miten aloitan hampaiden valkaisuun?

Varaa aika maksuttomaan valkaisuarvioon, jossa saat suuhygienistin tekemän yksilöllisen arvion mikä valkaisumenetelmä olisi sinulle paras vaihtoehto.