Toimivatko kaikki hampaiden valkaisumenetelmät samalla tavalla?

Hampaiden valkaisumenetelmät poikkeavat toisistaan valkaisuaineen sekä käytettävän valonlähteen että valkaisukierrosten kohdalla.

Onko hampaiden valkaisu turvallista?

Valkaisuhoidot ovat turvallisia oikein tehtyinä. Valviran hyväksymät ja laillistamat suuhygienistit ovat erikoistuneet suun hoidon lisäksi hampaiden valkaisujen tekemiseen.

Mikä on paras vaihtoehto hampaiden valkaisuun?

Valkaisumenetelmän valintaan vaikuttaa lähtötilanne, toivottu lopputulos, käytettävissä oleva aika ja esimerkiksi se haluatko tehdä valkaisun itse vaiheittain kotona vai nopeasti kerralla vastaanotollamme.

Suuhygienistimme Riikka vastaa videolla asiakkaiden usein esittämiin kysymyksiin hampaiden valkaisusta.

Kuinka laservalkaisu toimii?

Laservalkaisussa käytetään ainoastaan hampaiden valkaisuun kehitettyä turvallista laservalotinta. Laservalottimen käyttö mahdollistaa hampaiden vaalenemisen samanaikaisesti sekä hampaan kiilteessä että hammasluussa. Perinteiset valottimet toimivat vain hampaan kiilteessä.

Laservalkaisussa hampaat valkaisu- ja laserkäsitellään kolmesti vaaleimman valkaisutuloksen saamiseksi. Valkaisun tehostaminen laservalottimella vie aikaa kokonaisuudessaan vain 18 minuuttia, jolloin hampaiden vaalentuminen on myös hammasystävällisempää.

Lue lisää laservalkaisusta täältä.

Onko hammaskivi poistettava ennen valkaisua?

Valkaisu tehdään puhtaaseen suuhun, joten hammaskivi on syytä poistaa ennen valkaisua. Hampaiden pinnalliset värjäytymät ja hampaiden pinnoilla oleva plakki estävät valkaisuaineen vaikutuksen eli heikentävät valkaisutulosta.

Onko hampaiden vanhat paikat uusittava ennen valkaisua?

Hampaiden valkaisualueella olevien paikkojen vaihdot sekä laminaattikuorien, kruunujen tai implanttien värien valinnat tehdään vasta hampaiden laservalkaisun jälkeen. Ennen valkaisua uusitut paikat tai valitut posliinivärit voivat laservalkaisun jälkeen jäädä tummiksi.

Aiheuttaako hampaiden valkaisu vihlontaa?

Joissakin tapauksissa saattaa esiintyä hampaiden vihlontaa valkaisun aikana tai jälkeen. Hampaiden herkkyyttä voit ennaltaehkäistä käyttämällä kaliumnitraattia sisältävää sensitiivistä hammastahnaa kahden viikon ajan ennen valkaisua. Mahdollinen hampaiden yliherkkyys häviää 1-2 vrk:n kuluttua hampaiden valkaisusta. Laservalkaisun hintaan kuuluu myös hampaiden jälkihoito, jossa valkaisualueelle levitetään mahdollista herkkyyttä ehkäisevää viimeistelygeeliä.

Kuinka kauan valkaisutulos pysyy?

Yksilöllisesti ja oikein tehty valkaisutulos pysyy hyvin. Valkaisun pysyvyyteen vaikuttavat hampaiden rakenne, elintavat ja suun hoidon tottumukset.

Hampaiden valkaisu ei anna suojaa värjääntymistä vastaan. Kun hampaisiin tehdään valkaisun jälkeen pikasuojakäsittely, voi heti kahden tunnin  kuluttua valkaisusta nauttia vapaasti värjääviäkin ruokia ja juomia . Jos käsittelyä ei tehdä, niitä on syytä välttää kahden vuorokauden ajan.

Valkaisutuloksen tukemiseksi suosittelemme, että puhdistat suun ja hampaat huolellisesti (myös kielen harjaaminen). Suu on myös hyvä huuhdella vedellä aina kun olet nauttinut värjääviä tai happamia ravintoaineita.

Valkaisutulosta on hyvä ylläpitää säännöllisillä ylläpitovalkaisuilla ja hammaskiven sekä värjäytymien poistoilla.

Hammastahnaksi suosittelemme fluoria sisältävää sensitiivistä hammastahnaa, joka vahvistaa kiillettä ja hoitaa hampaita.

Kuinka hampaiden kotivalkaisu tehdään?

Kotivalkaisussa voit itse valkaista hampaat kotona mittojen mukaan valmistetuilla, hampaisiin kiinnitettävillä valkaisumuoteilla sekä turvallisella ja tehokkaalla valkaisugeelillä. Saat suuhygienistin vastaanotolta mukaasi ohjeet kotivalkaisun tekemiseen.

Lue lisää kotivalkaisusta täältä.

Miten tehokkaita ovat kaupan valkaisevat tahnat?

Kaupasta saatavat valkaisevat hammastahnat eivät valkaise hampaita. Valkaisevat hammastahnat ylläpitävät hampaiden valkaisutulosta oikein käytettynä. Liian tehokkaat ja hankaavat tahnat naarmuttavat hampaan kiillettä, jonka jälkeen hampaat värjääntyvät helpommin.

Miten aloitan hampaiden valkaisun?

Varaa aika maksuttomaan valkaisuarviointiin, jossa suuhygienisti kartoittaa hampaiden ja ikenien kunnon valkaisua varten ja saat lisätietoa valkaisumenetelmistä.