Kysymyksiä ja vastauksia hampaiden valkaisusta

Hampaiden valkaisu on oiva tapa kirkastaa omaa, persoonallista hymyä hellästi ja turvallisesti. Tässä artikkelissa asiantuntijamme vastaavat usein esitettyihin kysymyksiin hampaiden valkaisusta. 

Onko hampaiden valkaisu turvallista?

Oikein tehtyinä valkaisuhoidot ovat turvallisia. Valviran hyväksymät ja laillistamat suuhygienistit ovat erikoistuneet suun hoidon lisäksi hampaiden valkaisujen tekemiseen. 

Aiheuttaako hampaiden valkaisu vihlontaa?

Hampaiden valkaisu saattaa aiheuttaa vihlontaa valkaisun aikana tai jälkeen. Mahdollinen hampaiden yliherkkyys häviää kuitenkin 1-2 vrk:n aikana. Vihlontaa voi ennaltaehkäistä käyttämällä kaliumnitraattia sisältävää sensitiivistä hammastahnaa kahden viikon ajan ennen valkaisua. Laservalkaisun hintaan kuuluu myös hampaiden jälkihoito, jossa valkaisualueelle levitetään mahdollista herkkyyttä ehkäisevää viimeistelygeeliä. 

Mikä on paras vaihtoehto hampaiden valkaisuun?

Valkaisumenetelmän valintaan vaikuttaa lähtötilanne, toivottu lopputulos ja käytettävissä oleva aika. Valkaisun voi tehdä helposti vastaanotollamme kertakäynnillä tai itse vaiheittain kotona. 

Suuhygienistimme Riikka vastaa videolla asiakkaiden usein esittämiin kysymyksiin hampaiden valkaisusta.

 

Miten valkaisutavat eroavat toisistaan?  

Valkaisuissa voidaan käyttää erilaisia valkaisuaineita ja valonlähteitä, ja lisäksi valkaisukertojen määrä voi vaihdella. 

Laservalkaisu on monesti sopivin vaihtoehto, kun hampaista halutaan selkeästi valkoisemmat, edellisestä valkaisukerrasta on jo aikaa tai hampaita valkaistaan ensimmäistä kertaa. Ylläpitoon – joko aiemmin tehdylle laservalkaisulle tai hampaiden värin kirkastukselle – riittää monesti kevytvalkaisu. On hyvä silti muistaa, että valkaisun lopputulos on aina yksilöllinen. 

Miten laservalkaisu toimii?

Laservalkaisussa käytetään turvallista, hampaiden valkaisuun kehitettyä laservalotinta. Laservalottimen ansiosta hampaan kiille ja hammasluu vaalentuvat samanaikaisesti. Valkaisun tehostaminen laservalottimella kestää vain muutamia minuutteja, jolloin hampaiden vaalentuminen on myös hammasystävällisempää.  

Lue lisää laservalkaisusta. 

Miten hampaiden valkaisuun tulee valmistautua? 

Hampaiden pinnalliset värjäytymät ja plakki heikentävät valkaisutulosta, ja siksi valkaisu tehdään aina puhtaaseen suuhun. Kannattaa siis varata aika hammaskiven poistoon ennen hampaiden valkaisua.

Onko hampaiden vanhat paikat uusittava ennen valkaisua?

Hampaiden valkaisualueella olevien paikkojen vaihdot sekä laminaattikuorien, kruunujen tai implanttien värien valinnat tehdään hampaiden laservalkaisun jälkeen. Ennen valkaisua uusitut paikat tai valitut posliinivärit voivat laservalkaisun jälkeen jäädä tummiksi. 

Kuinka kauan valkaisutulos pysyy?

Oikein tehtynä valkaisutulos pysyy hyvin. Valkaisun pysyvyyteen vaikuttavat kuitenkin yksilölliset tekijät, kuten hampaiden rakenne, elintavat ja suun terveyden ylläpito. 

Hampaiden valkaisu ei itsessään kuitenkaan anna suojaa värjääntymistä vastaan. Jos hampaisiin tehdään valkaisun jälkeen pikasuojakäsittely, voi heti kahden tunnin  kuluttua valkaisusta nauttia vapaasti värjääviäkin ruokia ja juomia. Jos käsittelyä ei tehdä, niitä tulisi välttää kahden vuorokauden ajan.  

Valkaisutuloksen ylläpitämiseksi suosittelemme, että puhdistat suun, kielen ja hampaat huolellisesti. Suu kannattaa myös huuhdella vedellä värjäävien tai happamien ruokien ja juomien jälkeen.  

Valkaisutulosta on hyvä ylläpitää säännöllisillä ylläpitovalkaisuilla sekä hammaskiven ja värjäytymien poistoilla.  

Hammastahnaksi suosittelemme fluoria sisältävää herkille hampaille tehtyä hammastahnaa, joka vahvistaa kiillettä ja hoitaa hampaita.  

Kuinka hampaiden kotivalkaisu tehdään?

Kotivalkaisussa hampaat valkaistaan itse kotona mittojen mukaan valmistetuilla, hampaisiin kiinnitettävillä valkaisumuoteilla sekä turvallisella ja tehokkaalla valkaisugeelillä. Ohjeet kotivalkaisun tekemiseen saat mukaasi suuhygienistimme vastaanotolta. 

Lue lisää kotivalkaisusta. 

Ovatko kaupan valkaisevat tahnat tehokkaita?

Kaupoissa myytävät valkaisevat hammastahnat eivät valkaise hampaita, mutta oikein käytettynä ne ylläpitävät hampaiden valkaisutulosta. Liian tehokkaat tai hankaavat tahnat naarmuttavat hampaan kiillettä, jonka seurauksena hampaat värjääntyvät helpommin. 

Miten aloitan hampaiden valkaisun?

Hampaiden valkaisu aloitetaan ilmaisella valkaisuarvioinnilla, jossa suuhygienisti kartoittaa hampaiden ja ikenien tilanteen valkaisua varten ja kertoo valkaisumenetelmistä. 

 

Katso kaikki aihealueen: Hampaiden valkaisu -artikkelit

Oliko artikkeli mielestäsi hyödyllinen?

Artikkeliin liittyvät palvelut