Suuhygienistin hoito perustuu usein hammaslääkärin ja/tai erikoishammaslääkärin tutkimukseen, hoidon suunnitteluun ja seurantaan, jolloin suuhygienistin hoidosta saa Kela-korvauksen. Suuhygienistin hoitoon voi hakeutua myös suoraan, jolloin Kela ei myönnä hoidosta korvausta. Myöskään esteettisestä hammashoidosta ei myönnetä Kela-korvausta.

Suuhygienistin palvelut

Hammaskiven poistaminen kuuluu hoitotiimissä suuhygienistin tehtäviin.

Esteettisen hammashoidon osalta suuhygienistin palveluita ovat värjäytymien puhdistus hammaspinnoilta, hampaiden valkaisuhoidot vastaanotolla ja kotona tehtävän hampaidenvaalennuksen ohjaus sekä hammaskorujen kiinnitykset.

Suuhygienisti opastaa hampaiden hyvään itsehoitoon sekä auttaa valitsemaan sopivat hoitotuotteet ja -välineet. Valinnassa otetaan huomioon asiakkaan yleissairaudet, kuivan suun ongelmat, vihlovat hampaat ja muut mahdolliset ongelmat.

Muita suuhygienistin palveluita ovat purentalihasten kuntoutushieronta, reikiintymisen syiden selvittäminen, fluori- ja klooriheksidiinikäsittelyt, sylkitestit, ruokailutottumusten arviointi ja terveellisen ravitsemuksen ohjaus.

Suuhygienistin koulutus

Suuhygienisti on suun terveyden edistämisen sekä hammas- ja suusairauksien varhaishoidon asiantuntija.

Suuhygienistiksi opiskellaan ammattikorkeakoulussa suun terveydenhuollon koulutusohjelmassa.
Oralissa suuhygienistit kuuluvat suun hyvinvoinnista vastaavaan hoitotiimiin, joka koostuu hammaslääkärin ja hammashoitajan työparista, suuhygienististä sekä erikoishammaslääkäreistä