Onko sinulla palveluseteli? Tarkistathan ohjeet ennen ajanvarausta. Lue lisää

Koko leuan hammasröntgen

Koko leuan röntgenkuvaus eli panoraamakuvaus on yksi tavallisimpia suun ja hampaiden röntgenkuvauksia.

Koko leuan röntgenkuvan avulla voidaan kartoittaa hampaiston ja leuan alueen yleistilaa. Koko leuan röntgenkuva kutsutaan myös nimillä panoraamakuvaus tai ortopantomografia.

Koko leuan röntgenkuvan avulla voidaan suunnitella hoitoa, kuten hampaan poistoa ja implanttihoitoa. Sillä voidaan havaita esimerkiksi kovakudoksen eli hammaskiilteen ja leukaluun sisällä sijaitsevat tulehdukset, jotka eivät yleensä ole silmillä havaittavissa. Röntgenkuvastavoidaan nähdä myös puhkeamattomat viisaudenhampaat.

Röntgenkuva yhdessä huolellisen hammaslääkärin tutkimuksen kanssa ovat luotettavan diagnoosin ja laadukkaan hammashoidon perusta.

Palvelun eteneminen

Hoito alkaa röntgenkuvauksen oikeutusarvioinnilla, eli hyvien kuvantamiskäytäntöjen mukaisesti päätöksen hammasröntgenkuvan tarpeellisuudesta ja kuvausajankohdasta tekee aina potilasta hoitava (hammas)lääkäri kliinisen tutkimuksen yhteydessä. Röntgentutkimukseen tarvitaan siis aina lähete hammaslääkäriltä tai lääkäriltä.

Röntgenkuvauksen ajan potilas seisoo paikallaan röntgenlaitteen edessä ja puree hampaitaan purentakappaleeseen. Röntgenlaite pyörii potilaan pään ympäri. Kuvauksen jälkeen potilas saa radiologin lausunnon.

Milloin kannattaa varata aika tähän palveluun?

Kun hammaslääkäri on tehnyt potilaalle voimassa olevan lähetteen koko leuan röntgenkuvaukseen.

Mitä on huomioitava aikaa varatessa?

Ajan voi varata vain, kun potilaalla on voimassa oleva röntgenlähete.