Ilningar i tänderna

Vad beror ilningar i tänderna på?

Ilningar i tänderna är den vanligaste smärtan i ansiktet. Under tandens emalj finns tandbenet, dentinet. Dentinet har små, små vätskefyllda kanaler som är kopplade till nerverna i tandens pulpa. När väskan rör sig i kanalerna känns det som om det ilar i tänderna.

Vad orsakar ilningar?

Ilningar kan orsakas av värme, kyla, sött, surt och beröring. Normalt sett skyddar och täcker tandens emalj dentinet och dentinkanalerna kring tandens krona. Ett friskt tandkött skyddar i sin tur tandhalsens och pulpans dentin. Kanalerna kan blottas av många olika orsaker, vilket utsätter tanden för ilning.

Den vanligaste orsaken till ilning är alltför kraftig tandborstning, vilket får tandköttet att dra sig tillbaka. Ett tillbakadraget tandkött täcker inte tandhalsen, som då kan bli känslig mot till exempel kyla. Mikroskopiska sprickor i tänderna är en annan vanlig orsak till ilningar. Erosion, d.v.s. upplösning av tandens yta på grund av magsyra eller syrliga läskedrycker, kan blotta dentinkanalerna. Nedslitna tänder på grund av tandgnissling kan också utsätta tänderna för ilning.

Det är viktigt att komma ihåg att ilningar i tänderna är ett vanligt symtom vid hål i tänderna. En begynnande inflammation i pulpan kan också orsaka ilningar i tänderna. En lossad eller lös fyllning kan också orsaka ilningar. En nyligen lagad tand är ofta känslig för ilningar till en början. Om ilningarna fortsätter i några veckor bör man emellertid söka sig till tandläkarmottagningen. Orsaken till ilningar bör alltid utredas.

Hur kan jag undvika ilningar i tänderna?

Det viktigaste när man ska undvika ilningar i tänderna är rätt hemmavård. Tänderna ska borstas med en liten, mjuk borste fram och tillbaka med ryckiga rörelser. Undvik att borsta för kraftigt så att inte tandköttet drar sig tillbaka. En eltandborste är ett mycket praktiskt hjälpmedel vid noggrann och skonsam rengöring av tänderna. Direkt efter att man har ätit pågår ett syraangrepp i munnen som mjukar upp tandens emalj. För att emaljen inte ska skadas bör man inte borsta tänderna direkt efter att man ätit.

Man bör tänka på kosten om man vill undvika ilningar i tänderna. Alla syrliga ingredienser och drycker fräter på tändernas yta och gör dem känsligare. Juice, läskedrycker och sportdrycker är skadliga för tänderna och bör intas i begränsad mängd och i samband med maten.

Tandkrämer mot ilningar i tänderna skyddar redan blottade dentinkanaler. I svårare fall kan man också täcka känsliga tandhalsar på tandläkarmottagningen.

Det finns inga lediga tider
Info